“POŽAR STAMBENE ZGRADE U ZLATAR BISTRICI”: Održana javna pokazna vatrogasna vježba DVD-a Zlatar Bistrica

Tijekom adaptacije stana, kutnom brusilicom uzrokovao požar koji se proširio na kat iznad

Objavljeno: 18.06.2019. zagorjeinternational

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zlatar Bistrica u nedjelju je organiziralo javnu pokaznu vatrogasnu vježbu pod nazivom ”Požar stambene zgrade”. Vježba je održana na zgradi u Ulici Stjepana Radića broj 2, a cilj je bio prezentirati spremnost i suradnju više interventnih timova. Vježbu je osmislio i proveo zapovjednik DVD-a Zlatar Bistrica Luka Uroić, a sudjelovala su 23 vatrogasca s četiri navalna vozila, jednim zapovjednim i jednim autoljestvama.

Gorivi materijal

Uz DVD Zlatar Bistrica, koji je sudjelovao s dva vozila i 14 vatrogasaca, bilo je tu i šestero vatrogasaca DVD-a Zlatar s navalnim vozilom, te tri pripadnika Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok s dva vozila. Pored njih, sudjelovalo je i šestero pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i troje pripadnika T1 tima Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije.
Prema scenariju vježbe, uslijed adaptacije stana na trećem katu zgrade, izvođač radova je neoprezno rukovao kutnom brusilicom te se zbog veće količine iskri zapalila manja hrpa kartona, a požar se zatim vrlo brzo proširio na preostali gorivi materijal u stanu i balkonu, na kojem se nalazila veća količina otpadnog drva i kartona. Požar se preko balkona proširio na kat iznad.

Evakuacija i pretraživanje

Vježbom su odrađeni zadaci koje je odredio zapovjednik: evakuacija i pretraživanje zgrade, unutrašnja navala – 3. i 4. kat, navala na treći kat pomoću ljestvi, navala na četvrti kat pomoću autoljestvi i spašavanje ozlijeđene osobe s četvrtog kata. Vježbi su prisustvovali i načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, te zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić, koji su pohvalili vježbu, dok je predsjednik DVD-a Zlatar Bistrica Dražen Mikulec zahvalio svim sudionicima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba