GOSPOĐA YU U KRAPINI: Kineska poduzetnica zainteresirana za strateške projekte koje su joj predstavili župan Kolar i gradonačelnik Gregurović – golf terene u Kumrovcu, Šemničke toplice, dogradnju specijalnih bolnica i ZEZ

“Sada je pravo vrijeme za ulaganje u Hrvatsku, a Zagorje je jedan od naših prioriteta – počeli bi u Krapinskim Toplicama”

Objavljeno: 16.04.2019. zagorjeinternational

– Tijekom istraživanja ove zemlje u protekle dvije godine, zaljubili smo se u nju i u ovdašnje ljude. Smatramo da je sada najbolje vrijeme za ulaganja u Hrvatskoj, a posebno smo zainteresirani za zdravstveni turizam, kulturu, obrazovanje i sport – rekla je Jiang Yu, kineska poduzetnica koja je sa svojim suradnicima danas posjetila Krapinu, gdje su je ugostili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, u društvu načelnika Kumrovca Roberta Šplajta i načelnika Krapinskih Toplica Ernesta Svažića.
U prostorijama Grada Krapine zagorski su joj predstavnici prezentirali strateške projekte Krapinsko – zagorske županije koji bi mogli biti primamljivi kineskim ulagačima.

Korak bliže

– Mislim da smo danas napravili jedan korak bliže i da smo gospođu Yu detaljno upoznali s destinacijom, onime što ona predstavlja na području zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj, ali i kapacitetima koje imamo za budućnost. Gospođa Yu se danas susrela i s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom, koji je također dao podršku investicijama u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu, a i summit u Dubrovniku bio je organiziran na najvišoj mogućoj razini. Širom su se otvorila vrata za investicije i vjerujem da će prva sljedeća biti upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ja kao župan i moja administracija bit ćemo im maksimalno na raspolaganju, i projektantima i konzultantima gospođe Yu, izdat ćemo građevinske dozvole u što je moguće kraćem roku i veselim se našoj budućoj suradnji. Konkretno, prezentirali smo projekt proširenja kapaciteta specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, Znanstveno – edukativno – zabavni centar, Centar kompetencija i izvrsnosti u turizmu, te mogućnost izgradnje golf terena u Kumrovcu, što je već predviđeno u postojećem prostornom planu. Investicija u Krapinskim Toplicama je na razini 27 milijuna eura, u Stubičkim Toplicama 20 milijuna eura, a isto toliko i za ZEZ, dok za Centar kompetencija, koji je vrijedan oko 11 milijuna eura, imamo riješeno financiranje preko natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja – istaknuo je Kolar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović iskoristio je priliku da kineskoj delegaciji predstavi još jedan potencijalni biser zagorskog turizma.
– Ja sam konkretno želio prezentirati grad Krapinu, važnost nalazišta Hušnjakovo ne samo u nacionalnim, nego i u svjetskim razmjerima, ali i jedan zapostavljeni dragulj, Šemničke toplice, za koje smo napravili urbanističko – programsku studiju, koja je podloga za daljnje projektiranje, pri čemu sam naglasio da smo spremni potencijalnim investitorima izaći u susret, na način da se studija, prema njihovim željama, može i prilagoditi. Naravno da ne očekujemo da ćemo sutra dobiti odgovor, ali znate kako se kaže, i najdulji put počinje prvim korakom – rekao je Gregurović.

Kumrovec i Krapinske T.

Podsjećamo, Yu je prošle srijede obišla Kumrovec, gdje se posebno zainteresirala za prostor Političke škole, a načelnik Šplajt i danas je istaknuo kako se nada da će doći do te investicije i da će se Yu javiti na natječaj raspisan u Ministarstvu državne imovine, koji je otvoren do 7. svibnja. Župan Kolar je pak, na temelju razgovora obavljenih s ministrom državne imovine Goranom Marićem, najavio kako se pripremaju natječaji i za druge objekte u Kumrovcu.
Kineska poduzetnica je jučer bila i u Krapinskim Toplicama, gdje ju je primio načelnik Ernest Svažić, a ponovno se razgovaralo o projektima koji su već bili tema razgovora prije potpisivanja Memoranduma o suradnji, što je učinjeno krajem prošle godine u Pekingu.

– Za sada smo s gospođom Yu dogovorili samo okvir za ulaganja, a radi se o nekoliko vrsta njih – u sportske objekte, zatim u rezidencije za starije osobe te u međunarodni centar za permanentnu edukaciju na području zdravstvenog turizma. Tim gospođe Yu već je u nekoliko navrata posjećivao Krapinske Toplice, koje su detektirali kao potencijal za ulaganje. Konkretni projekti, kao ni vremenski okvir u ovom trenutku još nisu definirani, međutim gospođa Yu već je u nekoliko navrata naglasila da će s ulaganjima kod nas krenuti upravo u Krapinskim Toplicama – otkrio je Svažić, dodajući da je sigurno da će kineski investitori uložiti u one projekte za koje procijene da su dugoročno održivi te koji donose dobit i nova zapošljavanja.
No, ono što sve zanima je, koliko to Kinezi zapravo planiraju uložiti u Zagorje.
– Tu nismo samo mi, mnogo je potencijalnih ulagača iza nas, tako da je teško govoriti o iznosu. Ako ćemo za nešto biti zainteresirani, imamo tim profesionalaca koji će izraditi evaluaciju, kao što to sada rade za Političku školu. No, mogu reći da smo jako zainteresirani za kulturu i povijest, stoga je Zagorje zasigurno jedan od naših prioriteta – zaključila je Jiang Yu. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba