Pročitajte njihove priče o tome kako su i zašto važan dio svog vremena odlučile posvetiti pomaganju drugima

Lorena Martinić i Zvjezdana Balija iz Zaboka zagorske su volonterke godine

Objavljeno: 16.04.2019. JJ

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar donio je odluku o dodjeli županijskog priznanja “volonter/ka godine” i “volonterska akcija godine” za 2018. godinu. U kategoriji mladih od 15 do 30 godina, za naj volonterku je izabrana Lorena Martinić iz Zaboka, u kategoriji starijih od 30 godina, Zvjezdana Balija iz Zaboka, dok je u kategoriji “volonterska akcija godine” pobijedila akcija “Grad koji raste”, Društva Naša djeca Zabok.
Lorenu Martinić (21) predložio je DND Zabok, gdje je stekla i svoje volontersko iskustvo, kao i u zabočkoj Župi sv. Jelene Križarice te na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prošle je godine ostvarila 251 volonterski sat.

Radne akcije

– Još u osnovnoj školi odlučila sam biti učiteljica, kako bih učila i pomagala djeci. Ta ljubav prema djeci zapravo me i dovela do volontiranja. Na to me potaknulo članstvo u Društvu Naša djeca Zabok… Započela sam već u osnovnoj školi, nastavila u srednjoj, te upisala Učiteljski fakultet i uz svu ljubav prema djeci, radosno i s veseljem volontiram i dalje. Mislim da nema ništa ljepše, nego svojim dobrovoljnim radom uveseljavati djecu, njihove roditelje, pomagati im kad je to potrebno. Kako sam već dugi niz godina članica zbora mladih Župe sv. Jelene Križarice Zabok, redovito se trudim pomagati oko okupljanja novih članova, pomaganja u vođenju zbora te animacije školske djece i mladih. Redovito se uključujem i u volonterske akcije koje se održavaju na Učiteljskom fakultetu jer putem njih upoznajem sve više svojih kolega i profesora koji također zdušno pomažu drugima. Posebno je lijep osjećaj kad znaš da sudjeluješ u humanitarnoj akciji za djecu koja su u domu ili bolnici. To mi daje puno elana i nekih novih ideja za sljedeće volonterske angažmane. Kroz volontiranje razvijam samopouzdanje i izgrađujem svoj stav. Osjećam se dobro jer radim ono što volim, stječem stalno nova prijateljstva i jako sam zadovoljna i ispunjena pozitivnom energijom – kaže Lorena.

Zvjezdanu Baliju (56) je također predložio DND Zabok, čija je volonterka, a pomaže i u Građanskoj organizaciji za kulturu “Gokul” i Savezu društava Naša djeca Hrvatske. Prošle je godine odradila 80 volonterskih sati.

– Moj volonterski rad započeo još u višim razredima osnovne škole. Što sam više radila, osjećala sam veće zadovoljstvo, pa su nas članovi motocross kluba počeli upoznavati i s drugim poslovima. U srednjoj školi aktivirala sam se u omladinskoj organizaciji, te sudjelovala u mnogim aktivnostima. Poticana sam u roditeljskom domu i društvu da dio svog slobodnog vremena posvetim dobrobiti društvene zajednice. Tako sam i ljeta počela provoditi na Omladinskim radnim akcijama diljem zemlje. Rad kroz osam takvih radnih akcija, pomogao mi je da spoznam sebe i cijenim rad. Otkrila sam svoje talente i sposobnosti i postala otvorenija i kreativnija. Za vrijeme studija predškolskog odgoja, aktivirala sam se u Društvu “Naša djeca” Zabok. Na početku sam pomagala starijim aktivisticama DND-a, dok nisam stekla više iskustva i znanja, te sam malo po malo i samostalno počela voditi pojedine aktivnosti s djecom, što me posebno ispunjavalo. I tako već 30-ak godina s velikim zadovoljstvom volontiram u DND-u Zabok i pokušavam djeci našeg grada uljepšati njihovo odrastanje – ističe Zvjezdana.

14 prijava

Oko 130 sati provodila se pobjednička volonterska akcija DND-a Zabok pod nazivom “Grad koji raste”. Osmislili su je članice i članovi zabočkog Dječjeg vijeća, koji su zajednički oslikali zahrđali metalni pano na Trgu Ksavera Šandora Đalskog u Zaboku.
Podsjećamo, Krapinsko – zagorska županija je u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO objavila 21. veljače javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu županijskog priznanja “Volonter/ka godine” i “Volonterska akcija godine” za 2018. godinu. Propisanim uvjetima iz javnog poziva udovoljavalo je svih 14 pristiglih prijava, koje su bile upućene u drugi uži krug izbora, u kojem su građani elektronskim putem glasali za kandidata/kandidatkinju, odnosno, volontersku akciju po svom izboru. Županijska priznanja bit će uručena dobitnicima na svečanosti koja će se održati u roku od mjesec dana.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba