Na Gradskom vijeću Krapine donijete odluke koje će posebno zanimati mlade roditelje:

Grad počinje sufinancirati boravak djece u obrtima dadilja jednako kao i u vrtićima – evo što se mijenja vezano za pravo na sufinanciranje vrtića

Objavljeno: 31.01.2019. Alen Brodar

Gradsko vijeće Krapine na svojoj je posljednjoj sjednici donijelo niz odluka koje se odnose na usklađivanje sa zakonskim odredbama te odluke o komunalnim djelatnostima, međutim donijete su i dvije odluke koje će posebno zanimati mlade roditelje u s područja Krapine. Naime, odlučeno je kako će Grad Krapina sufinancirati boravak djece u obrtima dadilja, jednako kao što to čini za dječje vrtiće.

Ima zahtjeva

– Trenutno na području grada nemamo niti jedan obrt dadilja, međutim imamo zahtjeva za upis krapinske djece u obrte dadilja na području drugih gradova i općina. Dosad nismo mogli odobravati takve zahtjeve jer to nismo imali regulirano, a činjenica je da pojedinim roditeljima ne odgovara upis djece u vrtiće zbog vlastitog radnog vremena. Boravak djece u obrtima dadilja sufinancirat će se na isti način kao što se sufinancira boravak djece u gradskom ili privatnim vrtićima, odnosno vrtićima u drugim općinama ili gradovima, dakle s 50 posto od ekonomske cijene, ali maksimalno do 50 posto ekonomske cijene gradskog dječjeg vrtića – pojasnio nam je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. To znači da će se za boravak djeteta u obrtu dadilja moći dobiti gradska subvencija do 850 kuna.

– Što se tiče potrebe za takvim obrtima u Krapini, možda će ovo nekoga i potaknuti da nešto pokrene, jer istina je da vrtićki kapaciteti još uvijek u potpunosti ne zadovoljavaju naše potrebe, iako gradski vrtić ide u proširenje kapaciteta i produženo radno vrijeme. No kažem, nekome zbog radnom vremena možda više odgovara ostavljati dijete kod dadilje i smatramo da to nije tako velik novac da Grad to ne bi mogao podnijeti – zaključio je Gregurović.

Izbrisana odredba

Na sjednici Gradskog vijeća također je usvojen prijedlog odluke o izmjenama Odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja.
– Dosad je bilo tako da su roditelji koji su najmanje 12 mjeseci prijavljeni na području Grada Krapini ostvarivali pravo na sufinanciranje boravka djeteta u vrtiću, no u praksi se pokazalo da to nije najbolji model, budući da se znalo dogoditi da oba roditelja jesu prijavljeni na području grada i imaju ovdje prebivalište, ali ne dovoljno dugo da bi mogli ostvariti pravo na sufinanciranje boravka djeteta u vrtiću. Tako i sada u trenutku podnošenja zahtjeva oba roditelja, kao i dijete, moraju biti prijavljena na gradskom području, ali više nije uvjet da to budu najmanje godinu dana te je ta odredba izbrisana – zaključio je gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba