Na “Poslovnom doručku” SLO CRO Poslovnog kluba posebno istaknut projekt povećanja energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama

AquafilCRO, OMCO i Vetropack Straža izgradit će solarne elektrane, zahvaljujući bespovratnim sredstvima od gotovo 270 milijuna kuna za 77 projekata u Hrvatskoj

Objavljeno: 30.09.2018. JJ

Tradicionalni “Poslovni doručak” SLO CRO Poslovnog kluba okupio je 60-ak gospodarstvenika i eminentnih gostiju iz Slovenije i Hrvatske. Uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i njegovog pomoćnika Domagoja Validžića, nazočili su i Nj.E. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, te aktualni i bivši ekonomski savjetnici u Veleposlanstvu, Bernard Šrajner i Jakob Štunf.

Već tradicionalno, susretu su se pridružili i počasni konzul Republike Slovenije u Hrvatskoj – g.Branko Roglić te počasni konzul RH u Sloveniji, Božo Dimnik.

Među članovima SLO CRO Poslovnog kluba su i zagorska poduzeća AquafilCRO, Fragmat H, Terme Tuhelj i Vetropack Straža, a pridružili su im se i Regeneracija Zabok i Kotka Krapina.

“Rak rana”

“Poslovni doručak” otvorio je Saša Muminović, inače financijski direktor i član Uprave oroslavskog poduzeća AquafilCRO, izlaganjem o važnosti energetike i potrebi stvaranja društvenog, a prije svega političkog konsenzusa oko energetske strategije, po ugledu na američki primjer i praksu. Istaknuo je i pohvalio aktivnosti Ministarstva na čijem je čelu ministar Ćorić, na području investicija i subvencioniranja obnovljivih izvora energije, posebice s osvrtom na projekt “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”, kojim su Hrvatskoj dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu gotovo 270 milijuna kuna za 77 projekata, za preko 500 milijuna kuna investicija. Samo tri velika poduzeća u Zagorju, AquafilCRO, OMCO i Vetropack Straža izgradit će solarne elektrane skupne snage preko četiri megavatsata. Spomenuta je još uvijek za gospodarstvenike rak rana – naknada za obnovljive izvore energije, koja je u 2017. godini povećana sa 3,5 na 10,5 lipa po kilovatsatu, koja je veoma negativno utjecala na konkurentnost velikih izvoznika, ne samo prema izravnim konkurentima već i prema konkurentima za investicije u okviru istih grupacija.

Kako je cilj i misija SLO CRO Poslovnog kluba ukazivati na područja gdje su poboljšanja moguća, i to u veoma kratkom roku, a najvažnija namjera promovirati slovensko – hrvatsku gospodarsku suradnju, Darko Levičar, koordinator partnerstva, predstavio je međunarodno partnerstvo EDISON – Eco Driving Innovative SOlutions and Networking, zahvaljujući kojem je Slovenija postala “Laboratorij zelene mobilnosti”.

EDISON partnerstvo danas je prepoznato kao jedan od strateški najvažnijih projekata ekološkog prometa u Europi. Levičar je posebno istaknuo planove partnerstva EDISON u Hrvatskoj te suradnju s hrvatskim poduzetnicima, prvenstveno Presečki grupom.

Kratki pozdravni govor nazočnima uputila je i slovenska veleposlanica u Hrvatskoj, koja je naglasila važnost projekata koji gospodarski dodatno povezuju Sloveniju i Hrvatsku te se tako oni zajedno predstavljaju međunarodnoj konkurenciji.

Dodatne aktivnosti

Službeni dio susreta zaključio je ministar Ćorić, koji se osvrnuo na svaki segment u prethodnim izlaganjima, informiravši nazočne o pravcima promjena na području naknade za obnovljive izvore energije. Pored toga, predstavio je i dodatne aktivnosti i projekte na području zelene energije koje provodi njegovo Ministarstvo.

SLO CRO Poslovni klub postoji već 16 godina, kao neprofitna udruga s namjerom jačanja i promicanja ekonomskih odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Okuplja slovenske poduzetnike u Hrvatskoj, hrvatske u Sloveniji, te prijatelje Kluba, koji imaju interes i vide u Klubu priliku za poslovne susrete i druženja, sve to u cilju promicanja, razvitka i unapređenja slovensko – hrvatske suradnje u svim vidovima gospodarskog i društvenog života.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba