Počela je nova školska godina za 9455 zagorskih osnovnoškolaca

U prvi razred upisano 159 učenika manje nego lani, nema prvašića u pet područnih škola

Objavljeno: 03.09.2018. JJ

Počela je nova školska godina za 9455 zagorskih osnovnoškolaca – 135 manje nego lani, govore podaci Ureda državne uprave. Od toga su 1083 prvašića, što je 159 manje nego prošle godine. Od 33 zagorske osnovne škole, najviše je učenika prvog razreda upisano u osnovnim školama u Krapini i Zaboku, te u Svetom Križu Začretju, iako se i ondje broj prvašića smanjio u odnosu na prošlu godinu, pa ih je tako u Krapini sedam, u Zaboku 19, a u Začretju jedan manje. Sa smanjenjem broja učenika muku muče i područne škole, pa će tako po jedan učenik krenuti u prvi razred u područnim školama Lepa Ves, Dubovec, Gorjakovo, Gregurovec i Petruševec, dok ni jedan prvašić nije upisan u Humu Bistričkom, Temovcu, Sopotu, Taborskom i Jertovcu.

“Poštujte naše znakove”

Povodom početka školske godine, već 24. godinu zaredom Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, provodi edukativno – promidžbenu akciju “Poštujte naše znakove”. Misao vodilja je “ključ sigurnosti djece su roditelji, a ne djeca sama”. Naime, od petero poginule djece u prometnim nesrećama u prvih sedam mjeseci 2017. godine, četvero je poginulo kao putnik u vozilu, dok je od dvoje poginulih u istom razdoblju ove godine, jedno dijete poginulo u svojstvu putnika. Također, od 508 nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih mjeseci 2017. godine, 302 djece je stradalo u svojstvu putnika, a u istom razdoblju ove godine, od 463 stradale djece, 266 je stradalo u svojstvu putnika.
S obzirom na navedene podatke, policija je uputila apel roditeljima da djecu prevoze na siguran način, odnosno, na način propisan zakonom, tako da u slučaju da do prometne nesreće i dođe, posljedice budu što blaže.

Pojačani nadzor

Policija je pozvala vozače na pojačani oprez, posebno u blizini škola i na prilaznim pravcima. U sklopu akcije “Poštujte naše znakove”, policijski će službenici organizirati kraća obraćanja prvašićima u svim osnovnim školama na temu njihovog što sigurnijeg sudjelovanja u prometu te im podijeliti prigodne poklone. Policijski službenici će tijekom cijele školske godine, a posebno tijekom rujna, provoditi pojačani nadzor prometa u zonama osnovnih škola, s ciljem sankcioniranja vozača koji ne poštuju prometne propise, u prvom redu počinitelja prometnih prekršaja kojima se ugrožava sigurnost djece pješaka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba