“Josipovi umjetnički susreti – Conventus melici Iosephi”

SVEĆENIK I UMJETNIK: Zabočki župnik, vlč. Marijan Culjak, u Karlovcu predstavio svoje pjesme i radove od školjaka

Objavljeno: 30.08.2018. JJ

Još jednom su se zaljubljenici u umjetnost okupili u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, na novom izdanju “Josipovih umjetničkih susreta – Conventus melici Iosephi”. U srijedu je ondje gostovao vlč. Marijan Culjak, župnik iz Zaboka, koji je predstavio svoj pjesnički i likovni rad. Vlč. Vuljak se, naime, bavi pisanjem pjesama u stihu i prozi te izradom slika od školjaka. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 2005. godine u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega redovito izlaže i prodaje svoje radove, a prikupljen novac daruje onima kojima je to najpotrebnije.

Sveta Obitelj

Vlč. Culjak je u Karlovcu čitao i tumačio pjesme uglavnom tematski vezane uz Svetu Obitelj, a posebno uz sv. Josipa. Istaknuo je kako mu nadahnuće uglavnom dolazi uvečer, kada promišlja o proteklom danu i iz toga crpi svoju inspiraciju. Voli pisati u stihu i rimi, ali ni proza mu nije strana. Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak, smatra vlč. Culjak, jer ima već dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu, a umjetnost je ta koja mora ljudima vratiti nadu u dobro.
Program pod vodstvom Lorene Kasunić svojim su pjevanjem otvorili i zatvorili članovi Župnog mješovitog zbora “Sveti Josip”, pod vodstvom s. Blandine Rakarić. Prigodne riječi je na samom kraju uputio je i mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta.

“Moja dva stoljeća”

Nakon službenog dijela programa, posjetitelji su mogli razgledati slike od školjaka te kupiti izložene radove, ali i nabaviti zbirke pjesama s potpisom autora.
Sljedeći, ujedno i posljednji susret ovog ciklusa, zakazan je za petak, kada će svoje memoare “Moja dva stoljeća” predstaviti književnica i profesorica Nevenka Nekić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba