ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA OPĆINE I ŽUPE LOBOR

“Zahvaljujući sredstvima iz ministarstava i EU fondova, naš je proračun udvostručen”

Objavljeno: 26.07.2018. zagorjeinternational

Povodom Dana općine i Župe, u Loboru je održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Otvorio ju je predsjednik Vijeća Mirko Martinuš, a zatim je načelnica Ljubica Jembrih u svom govoru istaknula najvažnije projekte u proteklih godinu dana. Među njima je sanacija klizišta Štrekica, u vrijednosti 300 tisuća kuna, za čiju su sanaciju sredstva dobivena od Ministarstva regionalnog razvoja.
– Krajem godine od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo 237 tisuća kuna za sanaciju krovišta Društvenog doma Lobor, što smo uspješno odradili. Također smo dobili potporu iz županijskog proračuna za izgradnju vodovodne mreže u Završju Loborskom, od 89,2 tisuće kuna – rekla je načelnica Jembrih.
– Sufinancirali smo nabavu udžbenika djeci s područja općine Lobor bez da radimo bilo kakve razlike među njima te smo jedna od rijetkih općina koja je uvela sufinanciranje učeničkih domova. Također, uvedena je novčana potpora za poljoprivrednike – dodala je načelnica.

Spomen obilježje

Ove godine Općina se prijavila na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za projekte: klizište Štrekica – Behini (III), parkiralište kod groblja u Loboru, sanacija prometne infrastrukture Petrova Gora – Vojnovec, te na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za klizište Petrova Gora – Bužići te javnu rasvjetu Petrova Gora – Velika Petrovagorska. Na natječaj Ministarstva branitelja prijavljen je projekt za financiranje projektne dokumentacije za podizanje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Lobora.
– Iz Europskih fondova, mjera 7.2.2., odobrena su sredstva u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Horvati – Viški, za što je provedena javna nabava i potpisan je ugovor s izvođačem radova te će za koji dan početi radovi. Treba dodati da se planiramo prijaviti na mjeru 7.4.1. za izgradnju dječjeg vrtića te uređenje općinske zgrade – istaknula je načelnica.
U godinu dana, zahvaljujući novcu iz raznih ministarstava, proračun je povećan za preko pet milijuna kuna.
Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek čestitao je načelnici na rezultatima te dodao kako se Županija onoliko koliko je u njenoj mogućnosti, uključuje u sve projekte.
– Općina Lobor je jedna od rijetkih općina koja bilježi i porast broja stanovnika, tako da je i demografska struktura dobra – rekao je Ferek Jambrek.
U ime Hrvatskog sabora, obratio se saborski zastupnik Stevo Culej i tom prilikom kazao kako uvijek treba ostati vjeran sebi i svom narodu te se vratiti onamo odakle smo potekli te i dalje ulagati u svoju sredinu.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić dodao je kako se gospodarstvo oporavlja, a plaće rastu.
– U Općini Lobor dobro se radi jer, kako je načelnica istaknula, proračun je kroz razne natječaje na EU fondove povećan za pet milijuna kuna, odnosno, udvostručen i to me veseli – naglasio je Pavić.

Projekt “Zaželi”

Nakon sjednice, potpisan je ugovor za projekt “Zaželi“, u sklopu kojeg će se u Loboru zaposliti 18 žena, za što je izdvojeno 3,8 milijuna kuna. One će skrbiti za preko 60 starijih kućanstava.
– U Hrvatskoj je do sada potpisano 600 milijuna kuna ugovora i ukupno će se zaposliti preko sedam tisuća žena. To su većinom dugotrajno nezaposlene žene u ruralnim područjima. Projekt je veoma uspješan i već je prepoznat od strane Europske unije, jer su neke zemlje, primjerice, Austrija i Irska, zainteresirane za taj projekt – istaknuo je ministar.
Prisutnima su se još obratili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije Vlasta Hubicki.
Dodijeljene su i zahvalnice udrugama i društvima s područja općine koja ove godine slave svoj jubilej. DVD Lobor zahvalnicu je dobio za 95. obljetnicu postojanja, Lovačko društvo “Oštrc” za 80. obljetnicu, KUD Lobor za 45 godina rada, Športsko društvo “Pastrva“ za 15. obljetnicu, Športsko društvo za 20. i Planinarsko društvo “Pusti Lobor“ za pet godina djelovanja. (Ivana Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba