OSIM ŠTO MUKE MUČE S KLIZIŠTIMA, ZAGORSKE SU JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE U FINANCIJSKIM PROBLEMIMA I ZBOG ZIMSKE SLUŽBE

Zbog obilnog snijega u veljači, dodatni troškovi zimske službe narasli na šest milijuna kuna – tko će to podmiriti?

Objavljeno: 29.03.2018. zagorjeinternational

Na sastanku s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, održanom u Energetskom centru Bračak, čelnici zagorskih gradova i općina su razgovarali i o problemu zimske službe.
Naime, jedinice lokalne samouprave s područja KZŽ nemaju uspostavljene vlastite zimske službe, već se čišćenje snijega i posipavanje prometnica obavlja temeljem ugovora s pravnim osobama. Ovogodišnji obilni snježni nanosi stvarali su mnogo problema zimskim službama u održavanju prohodnosti prometnica te sigurnom i nesmetanom odvijanju prometa. Većina županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta je, unatoč prolasku ralica i strojeva, nakon kratkog vremena, zbog jakog vjetra, ponovno izgledalo kao da nisu očišćene. No, unatoč tome, zimske službe diljem županije neumorno su čistile ceste, kako bi se spriječili snježni zapusi, koji su u višim predjelima prelazili visinu i preko dva metra.

Upitno održavanje cesta

Kako je istaknuto na sastanku, prema prikupljenim podacima, JLS u svojim proračunima za 2018. godinu za troškove zimske službe imaju osigurana sredstva u iznosu od 5.600.000 kuna, no do 2. ožujka već je utrošeno oko 6.104.000 kuna. JLS su iskazale potrebe za dodatnim sredstvima za rad zimskih službi za 2018. godinu u iznosu od oko 5.050.000, što predstavlja gotovo dupli iznos od planiranih sredstava. Na području KZŽ Županijska uprava za ceste KZŽ zadužena je za organizaciju Zimske službe na županijskim i lokalnim cestama, a JLS organiziraju zimsku službu na svom području za nerazvrstane ceste. U periodu od 26. do 27. veljače zbog velikih zapuha bile su zatvorene sljedeće ceste: Ž2257 – Gorjani, Ž2127 – Veternica, Ž2129 – Martinščina, Ž2126 – Gregurovec, Ž2128 – Petrova Gora, L22020 – Gornja Selnica, L22067 – Loborčeci. Na navedenim su područjima pojedini zaseoci bili odsječeni jer se nisu mogli probiti putevi, iako je ŽUC dodatno angažirao ljudske resurse i sljedeću mehanizaciju: dva stroja za probijanje zapuha na području Zlatar Bistrice, Lobora, Mihovljana i Novog Golubovca, jedan utovarivač za probijanje zapuha na području općine Radoboj i jednu snježnu frezu za širenje prometnice od velikih količina snijega. ŽUC je dodatno pomogao JLS dostavom i posipanjem 42 tone natrijevog klorida i 50 kubnih metara posipnog materijala od kamene sitneži.
Izvedbenim programom zimske službe za sezonu 2017./2018., za razdoblje od 15. studenoga 2017. do 31. ožujka 2018., odnosno, za razdoblje od 137 kalendarskih dana, ŽUC ima predviđena novčana sredstva u iznosu od 5.696.173 kune s PDV-om, a zaključno s 28. veljače, utrošeno je za radove Zimske službe 6.671.254 kune s PDV-om, te će sukladno navedenom biti potrebno osigurati dodatna sredstva.
Dodatni troškovi zimske službe JLS-a i ŽUC-a iznose oko šest milijuna kuna, te će bez dodatne pomoći biti teško biti teško podmiriti nastale i buduće troškove rada zimske službe u 2018. godini, a osim toga, postat će upitno održavanje cesta, koje će zasigurno imati i posljedice od nastalih elementarnih nepogoda, poput udarnih rupa, odrona, klizišta, šteta od bujica uslijed topljenja snijega i slično.
Župan Željko Kolar stoga je također uputio zahtjev Vladi RH, odnosno, Ministarstvu financija, Ministarstvu regionalnog razvoja, te Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture za pomoć jedinicama lokalne samouprave u rješavanju ovog problema.

Brdsko – planinska područja

Gradonačelnik Pregrade i saborski zastupnik Marko Vešligaj rekao je kako se taj problem mora sustavno rješavati, odnosno, da je potrebno vratiti status brdsko – planinskih područja. Apelirao je na načelnike i gradonačelnike da prate kad će biti prijave jer bi prema njegovim informacijama taj status trebalo dobiti duplo više jedinica lokalne samouprave nego do sada. Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša je pak dodao kako bi se trebao uputiti zahtjev da čitava županija bude proglašena brdsko – planinskim područjem, dok je radobojski načelnik Anđelko Topolovec dodao kako bi se u obzir trebao uzeti i prihod po glavi stanovnika, te kako je vrijeme da se sjever Hrvatske pobuni zbog činjenice da sve ide u Slavoniju i Dalmaciju.
– Inicijativa načelnika i gradonačelnika u brdsko – planinskim područjima da im se dodatno sufinanciraju troškovi čišćenja snijega bila je odbijena od strane Hrvatskih cesta, a što se tiče uzimanja u obzir prihoda po glavi stanovnika, to nije nova stvar, mi već niz godina govorimo da je za ravnopravni regionalni razvoj Republike Hrvatske potrebno da svi imamo isti start, što imaju naši kolege s druge strane Sutle, u Sloveniji i što jako dobro funkcionira. Očigledno postoji jedan lobi kojemu je jako dobro pa se u tu priču ne ide, no mi ćemo ići s tom inicijativom, pri čemu mi je jako važno da se stranački ne dijelimo i da se svi kolege načelnici i gradonačelnici slože oko toga. Mi ćemo s takvom inicijativom ići prema Vladi RH – najavio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba