SVEČANOM SJEDNICOM U ZABOKU, ZAGORSKI HDZ OBILJEŽIO 28. OBLJETNICU OSNUTKA – PREDSJEDNIK STRANKE ANDREJ PLENKOVIĆ DAO SNAŽNU PODRŠKU ZAGORCIMA:

PROJEKT “HRVATSKO ZAGORJE“: Više od milijardu kuna investicija u infrastrukturi, među njima i druga najveća u RH – elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok

Objavljeno: 26.03.2018. zagorjeinternational

 

Županijska organizacija HDZ-a svečanom je sjednicom u Zaboku obilježila 28. obljetnicu svog osnutka. Tim povodom, u Zaboku je bio predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kojeg su dočekali predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek i predsjednica zabočke Gradske organizacije HDZ-a Martina Rubil – Skitanić, kao i brojni drugi uzvanici i gosti.

Predsjednik stranke Plenković rekao je kako je ovo jedinstvena prilika da se svi okupljeni spomenu ne samo 28. obljetnice osnivanja HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, nego vremena kada se osnivala najjača hrvatska politička stranka i kada se krenulo putem političke borbe za demokraciju i slobodnu Hrvatsku.

– Prije ove svečane sjednice, imali smo sastanak našeg krapinsko – zagorskog Županijskog odbora HDZ-a, razmotrili aktualne teme, partnerstvo između Vlade i jedinica područne i lokalne samouprave i, naravno, govorili o važnim pitanjima, gdje su naši gradonačelnici i načelnici iskazali interes za još kvalitetniju komunikaciju s ministarstvima, Vladom, za realizaciju projekata, za poboljšanje prometne infrastrukture, društvene infrastrukture, izgradnju svih onih preduvjeta da se svi naši prijatelji ovdje u Hrvatskom zagorju osjećaju što bolje i da kvaliteta njihova života bude na višoj razini. Mi, naravno, nastavljamo s našim projektima, poput pruge između Zaprešića i Zaboka, zatim s brzom cestom, koja će biti svojevrsna sjeverna obilaznica Zagreba, koja ide odavde pa sve do Popovca. Napreduje se, sada idemo prema Zlatar Bistrici, iduće godine prema Mariji Bistrici. Smatram da će se ovako prometno ojačati Hrvatsko zagorje, što će doprinijeti i ekonomskom razvoju. HDZ u ovoj županiji ima i projekt “Hrvatsko zagorje“, koji se želi postići da svi oni koji ovdje žive i rade,  imaju što bolje i kvalitetnije plaće. Na tom tragu su i napori Vlade, koja svojom politikom jačanja fiskalnih kapaciteta jedinica područne i lokalne samouprave nastoji stvoriti preduvjete lokalnim dužnosnicima da uvijek daju novu injekciju lokalnom razvoju. Ujedno, tu su i poticaji za kvalitetno korištenje europskih sredstava i drago mi je da je danas ovdje i ministrica Gabrijela Žalac, koja će imati priliku dodatno pojasniti sve što želimo učiniti na ubrzanju apsorpcije europskih fondova – rekao je Plenković.

“Preuzeti vlast“

Na svečanoj sjednici, prisutnima se obratio Ivan Jarnjak, jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ratni ministar unutarnjih poslova i jedan od političara s najdužim stažem.

– Mi u Krapinsko – zagorskoj županiji već dulje vrijeme ne obnašamo vlast. Mislim da je došlo vrijeme da danas ovdje kažemo: “Dosta je bilo toga!“ HDZ je pojedinačno najjača stranka u Krapinsko – zagorskoj županiji, o državi da ne govorimo. Prema tome, potrebno je preuzeti vlast, preuzeti odgovornost za razvoj Hrvatskog zagorja. Ne možemo dopustiti da nam bregi ostaju prazni. Mi smo imali akciju “Do svake hiže voda, do svake hiže cesta“, a sada moramo nastaviti i sa „Kod svake hiže dječji smijeh, kod svake hiže obitelj“. Drugo, ono što je bitno, su članovi. Jedina prava vrijednost svake stranke su članovi, jer bez članova nema stranke niti rezultata. Potrebno je raditi s mladima i dovoditi nove članove – rekao je, između ostaloga, Jarnjak.

Predsjednica Gradske organizacije HDZ-a grada Zaboka Martina Rubil – Skitanić rekla je da se zabočki i zagorski HDZ nalaze ispred posebno teškog zadatka.

– Preobrazba im je i više nego potrebna, o čemu govori i činjenica da smo godinama dio oporbe, no, i kao oporba, imamo jasan zadatak. Ne smijemo biti spavači. Mi moramo biti ti koji će glasno i uporno ukazivati na propuste u našem gradu i našoj županiji i koji će se ustrajno boriti i podržavati sve ono što je za naš grad i našu županiju dobro. Moja ženska intuicija pomogla mi je da uvidim nešto što nas razlikuje od ostalih stranaka, a to je naše članstvo. Stotine samozatajnih ljudi, marljivih, časnih i poštenih članova i simpatizera koji ne traže svjetla pozornice i prve redove, koji nam bezrezervno pružaju podršku, razlog su za veliki optimizam, ali i veliku obvezu. Obvezu da ih sve uključimo, da svi imaju osjećaj da su dobrodošli – istaknula je Rubil – Skitanić.

Brdsko – planinski prostor

Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek u svojem se obraćanju osvrnuo na najznačajnije HDZ-ove projekte u Zagorju u proteklim godinama, ali i onima koji tek predstoje.

– Sve ono što naša županija danas jest, pa čak i njezino postojanje, posljedica je politike naše stranke i naših Vlada, iako politika populizma ne zaobilazi ni područje Krapinsko – zagorske županije. Interesna mreža naših konkurenata koji vode županiju, dotakla je velik dio sfera našeg zagorskog života. Njihova politika populizma i dodvoravanja, temelji se na plašenju naših žitelja politikom HDZ-a, da će se, ako glasaju za našu stranku, zaustaviti svi projekti na području županije. A sjetimo se projekata o kojima je govorio gospodin Jarnjak, „do svake hiže voda, do svake hiže cesta“. Tu su i obnove naših kulturnih i sakralnih spomenika, izgradnja škola i sportskih dvorana, projekti u cestogradnji. Rad naše Vlade danas, samo je potvrda onoga o čemu govorim. Danas osmišljavamo i realiziramo projekt “Hrvatsko zagorje“, koji je zacrtan u našem izbornom programu. Samo u prometnoj i komunalnoj infrastrukturi u ciklusu smo investicija vrijednih više od milijardu kuna. Danas je Krapinsko – zagorska županija mjesto najveće investicije u Republici Hrvatskoj, uz Pelješki most – elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok. Taj projekt desetljetni je san svih naših ljudi, a vrijedan je 600 milijuna kuna. Rekonstruira se i žila kucavica na istoku županije, između Konjščine i Zlatar Bistrice, u iznosu od 40 milijuna kuna. U lokalne ceste se investira 57 milijuna kuna. Financira se izgradnja brze ceste prema istoku, s novih stotinjak, pa i više milijuna kuna. Gradi se spojna cesta prema Krapini, za što je osigurano novih stotinjak milijuna kuna. 144 milijuna kuna vrijednost je dionice brze ceste prema Zlatar Bistrici. Gradit će se i industrijska cesta u Humu na Sutli, vrijedna 13 milijuna kuna – istaknuo je Tušek, apeliravši na Vladu RH da čitavom području Krapinsko – zagorske županije dodijeli status brdsko – planinskog prostora.

– Ovdje nema brdsko – planinskog prostora i onog koji to nije. Cijelo Hrvatsko zagorje je realno u takvom statusu i tako ga s pozicije ruralne opstojnosti moramo tretirati – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba