DOBAR DAN ZA ZAGORJE: MINISTAR PREDRAG ŠTROMAR URUČIO PET ODLUKA O FINANCIRANJU PROJEKATA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADA JAVNOG SEKTORA

Više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za dva donjostubička društvena doma, upravnu zgradu u Pregradi i škole u Kumrovcu i G. Stubici

Objavljeno: 07.03.2018. Jelena Jazbec

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar uručio je u Krapini pet Odluka o financiranju projekata energetske obnove zgrada javnog sektora.
Ovo su ujedno prve Odluke koje se dodjeljuju u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Ukupna vrijednost ovih pet projekata energetske obnove u Krapinsko – zagorskoj županiji je 17.488.022,61 kuna, od čega su 10.363.796,06 kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o energetskoj obnovi zgrade Društvenog doma Pustodol iz Donje Stubice, čija je ukupna vrijednost 706.513 kuna, a odobreno je 424.589 kuna, zatim zgrade OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice, gdje je vrijednost projekta 7,1 milijuna kuna, a odobreno je 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, zgrade Društvenog doma Donji Matenci iz Donje Stubice, ukupne vrijednosti 395.453 kuna, a odobreno je 259.905 kuna bespovratnih sredstava, zgrade OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, u vrijednosti 5,8 milijuna kuna, za što je odobreno 3,4 milijuna kuna i upravne zgrade grada Pregrade, projekt vrijedan 3,3 milijuna kuna, uz sufinanciranje od 1,9 milijuna kuna. Prijave na poziv bile su moguće od 15. siječnja 2018. do 5. veljače 2018. kada je Poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen na određeno vrijeme, točnije do 7. svibnja 2018. godine. Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima: tijela državne vlasti i državne uprave; jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave; javne ustanove te ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti.

100 posto više zahtjeva

– Interes za ovaj natječaj bio je izuzetno veliki. On je bio otvoren 20-ak dana i u 20-ak dana došlo je 100 posto više zahtjeva nego što smo imali predviđenih sredstava, stoga smo ga morali privremeno zaustaviti. Napravit ćemo obradu svih zahtjeva i donijeti odluke o financiranju. Nakon analize prvih 30-ak projekata, čak pet ih je bilo iz Krapinsko – zagorske županije, radi se o 17,5 milijuna kuna ukupnih troškova ulaganja, odnosno, o 10.300.000 kuna bespovratnih sredstava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a koja su dodijeljena od strane Europske komisije. Bit će još dosta takvih projekata. Naime, mi smo na način da, kako su pristizali zahtjevi, tako smo donosili odluke o financiranju i u sljedeća dva mjeseca donijet ćemo odluke za sve. Više od 80-ak posto odluka za sada je bilo pozitivno. Tri mjeseca će biti mirovanje, a nakon toga, ako odradimo sve te zahtjeve, otvara se daljnji natječaj jer smo osigurali i dodatna sredstva. Znači, bilo je pripremljeno 380 milijuna kuna, mi smo osigurali još 380 milijuna kuna, i još 200 u sljedećih nekoliko tjedana. Onima kojima nije odobren projekt i onima koji nisu stigli, poručujem da imaju vremena, pripremajte se, imate još dva mjeseca vremena istaknuo je ministar Štromar.
Naveo je i koje su prednosti ovog velikog ciklusa investiranja u energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će se u sljedeće četiri godine uložiti pet milijardi kuna.
– Sve radove će uglavnom izvoditi naše tvrtke, ne one velike, nego i srednje i male, tvrtke koje su imale dosta problema od početka krize 2009. godine, koje su zapale u velike probleme, a sada im se otvara mogućnost da se vrate na tržište. Jer u obnovi tih javnih zgrada nema bojazni nešto neće biti plaćeno. Isto tako će se nabavljati materijal od naših proizvođača, a velika je prednost i za naše načelnike, gradonačelnike i župana, koji će sada manje trebati ulagati u energiju. Manje će se trošiti i ostat će sredstva proračuna za neke druge investicije, za vrtiće, izgradnju cesta, povećanje plaća… Bit će više prostora za ulaganje u kvalitetniji standard – pojasnio je ministar Štromar.

Manji računi

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je ovo dobar dan za Krapinsko – zagorsku županiju.
– Na prošli natječaj za Mjeru 4C13, iz prošle godine, Krapinsko – zagorska županija je aplicirala četiri škole za energetsku obnovu vrijednosti 25 milijuna kuna, koje su odobrene, govorimo o školama Đurmanec, Pregrada, Hum na Sutli i Zabok, koje su u fazi pripreme za javni natječaj koji ćemo raspisati otprilike za dva tjedna i očekujemo da dobijemo izvođača radova i uvedemo ga u posao tamo negdje do početka lipnja, kako bi mogao krenuti s pripremnim radnjama dok su još djeca u školi, a nakon toga, kroz ljetne praznike da se naprave kompletni radovi na energetskoj obnovi. Na ovaj drugi natječaj, zbog kojeg smo se danas ovdje našli, Mjera 4C14, također smo prijavili četiri škole, Srednju školu Bedekovčina, Osnovnu školu Konjščina, Osnovnu školu Kumrovec i Osnovnu školu Gornja Stubica, a vrijednost je isto tako 25 milijuna kuna. Danas smo dobili dva odobrenja, dvije potvrde da su nam prošli projekti, za Osnovnu školu Kumrovec, u vrijednosti 5.888.000 kuna, i Osnovna škola Gornja Stubica, u vrijednosti 7.128.000 kuna. Škole u Bedekovčini i Konjščini još su uvijek u obradi, a, nažalost, imali smo i prijavu naše Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u vrijednosti 18,5 milijuna kuna, međutim, taj nam je projekt odbijen, no razgovarajući s potpredsjednikom Vlade očekuje se početkom petog ili šestog mjeseca ponovno natječaj u kojem bi se stvorili uvjeti da možemo aplicirati tu bolnicu. Naravno da su ovakve investicije izuzetno bitne za poboljšanje kvalitete samog boravka učenika u školama, a tu su i manji računi za energente – zaključio je Kolar.
Štromar je Odluke uručio županu Kolaru, s obzirom na to da je Županija osnivač dviju škola u čiju se energetsku obnovu kreće, te gradonačelniku Donje Stubice Nikoli Gospočiću i gradonačelniku Pregrade Marku Vešligaju.
Prisustvovali su i saborski zastupnici Marija Puh i Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, čelnici dviju općina u kojima se ove godine kreće u energetsku obnovu osnovnih škola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba