BRANITELJE UZNEMIRILI NAVODI SDP-A KZŽ O UKIDANJU VETERANSKE BOLNICE U ZABOKU, NO MINISTAR KUJUNDŽIĆ I RAVNATELJ VANČINA TO OPOVRGAVAJU

“Bolnica hrvatskih veterana se ne gasi, sve će biti riješeno kroz nekoliko dana”

Objavljeno: 31.01.2018. Jelena Jazbec

Sukladno najavama, SDP Krapinsko – zagorske županije u Zaboku je održao press konferenciju na kojoj su, predvođeni predsjednikom Županijske organizacije i potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdašem Dončićem, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj izrazili zabrinutost zbog navodnih naznaka ukidanja bolnice hrvatskih veterana, koja djeluje u sklopu Opće bolnice Zabok. Naime, Opća bolnica Zabok, kao ni druge hrvatske bolnice, još nije potpisala ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje vezano uz financiranje za 2018. godinu, no kako doznajemo od ravnatelja OB Zabok Tihomira Vančine, za sada je stigla obavijest da je limit povećan za 260 tisuća kuna mjesečno te je istina da se nigdje ne spominje dodatni iznos za bolnicu hrvatskih veterana, koji je do sada iznosio 500 tisuća kuna mjesečno. Zagorske SDP-ovce upravo je ta činjenica potaknula na reakciju.
– Prije dva i pol do tri tjedna osobno sam tražio ministra Milana Kujundžića da primi i župana i ravnatelja s obzirom na to da do danas nije potpisan ugovor barem za tih 500 tisuća kuna da bi se u sklopu Opće bolnice Zabok nastavio rad bolnice hrvatskih veterana. No, ministar Kujundžić se do danas nije udostojio reći što će se događati – rekao je Hajdaš Dončić.

Povećane plaće

– Bolnica nije potpisala ugovor, nego je dobila obavijest o limitu za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018., u kojem se dodatak za zbrinjavanje hrvatskih branitelja uopće ne spominje. Zbog toga smo si postavili pitanje odustaje li Vlada od toga projekta vezanog za zbrinjavanje hrvatskih branitelja. Od kad je ministar Nakić u travnju 2016. odlukom bez obrazloženja, zajedno s HZZO-om, smanjio limit za 500 tisuća kuna mjesečno za rad bolnice hrvatskih veterana u Zaboku, kontinuirano tražimo da se taj iznos vrati na milijuna kuna, argumentirajući to brojem branitelja koji su u tom periodu bili u stacionaru, a to je preko 1300 i skoro 30 tisuća ljudi koji su prošli kroz dnevnu bolnicu. Ukupni troškovi, ne samo Opće bolnice Zabok, nego i naših Specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, izuzetno su narasli zbog povećanja plaća djelatnika i prava iz kolektivnog ugovora, što mi podržavamo, ali limit to ne prati i mi automatski u zdravstvu ponovno stvaramo gubitaše, a sukladno zakonu, to je županijska bolnica i Županija je ta koja će morati sanirati postojeći dug, a da pritom ne utječe na kolektivni ugovor niti na cijenu zdravstvenih usluga. U ovom trenutku, mjesečni limit Opće bolnice Zabok je 7,7 milijuna kuna, a samo plaće su 8 milijuna kuna. Dakle, u samom startu taj limit ne pokriva niti plaće, a gdje je sve ostalo, od lijekova, prehrane za bolesnike, laboratorijske pretrage, pružanje usluga i sve ostalo – rekao je župan Kolar.
Na press konferenciji je bio i bivši ministar zdravstva, sada saborski zastupnik Siniša Varga, koji se osvrnuo na programe za branitelje u vrijeme svog upravljanja Ministarstvom zdravstva.
– Ono što je značajno po pitanju dostupnosti zdravstvene zaštite su programi koje smo napravili za braniteljsku populaciju u suradnji s udrugama dragovoljaca i branitelja Republike Hrvatske, u sklopu kojih smo za bolnice u Vukovaru, Kninu, Ogulinu i Zaboku napravili specijalne programe za braniteljsku populaciju po pitanju prioritetnog primanja na specijalističke preglede i liječenja u stacionaru, ali isto tako i za sve preventivne sistematske preglede koji su u okviru tog programa. Na taj način smo poboljšali tim bolnicama prihode koje nisu mogli ostvariti u novom modelu ugovaranja, a isto tako smo napravili iskorak za braniteljsku populaciju, koji, prema nekim istraživanjima, imaju specifična oboljenja kojih nema u općoj populaciji. Indikativnost jest da kad dođe HDZ na vlast, braniteljima se ukidaju prava, iluzorno je reći da nema razlike ako se radi o milijun kuna ili o 50 posto manje – rekao je Varga.
Ipak, pomalo iznenađuje činjenica da su se na sazivanje pressice članovi SDP-a Krapinsko – zagorske županije odlučili samo dan nakon što je ministar zdravstva Milan Kujundžić, gostujući na HRT-u, rekao kako se četiri hrvatske veteranske bolnice sasvim sigurno neće ukinuti.

Pioniri projekta

– Branitelji ne trebaju brinuti, veteranske bolnice se neće gasiti i nikada nije bila veća briga o braniteljima i njihovom zdravlju nego je sada uključujući sistematske preglede. Glede financijskog efekta, nikada ranije nisu povećani limiti tim bolnicama zvali se oni ovako ili onako nego što smo učinili sada za limite ove godine. Oni su već to dobili, novci su za to predviđeni, uplaćuju se više nego što su se uplaćivali prethodnih godina – rekao je ministar Kujundžić.

Siniša Varga je istaknuo kako ga raduje ta izjava, no tek kada on i njegovi stranački kolege vide da su četiri braniteljske bolnice potpisale ugovore koji sadrže i financijski element za te programe, vjerovat će riječima ministra.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina također ističe kako se bolnica hrvatskih veterana sasvim sigurno neće ukinuti.
– Nikada nije bilo govora o ukidanju bolnice hrvatskih veterana. Ugovor koji trebamo potpisati s HZZO-om još nismo dobili, za sada smo dobili samo obavijest da nam je limit povećan za 260 tisuća kuna mjesečno, i da, istina je da se nigdje ne spominje iznos za bolnicu hrvatskih veterana. Naravno, ako bi nam bilo ukinuto tih dodatnih 500 tisuća kuna, onda ne možemo govoriti o povećanju limita, jer smo opet u gubitku od 240 tisuća kuna u odnosu na prošlu godinu. Bez tih dodatnih 500 tisuća kuna, ukoliko se stvarno dogodi da nam ne budu odobrena, ne samo da ne bi mogla funkcionirati bolnica hrvatskih veterana, nego čitava Opća bolnica Zabok, s obzirom na to da su u zadnje tri godine materijalni izdaci za zaposlene povećani za skoro 10 milijuna kuna, a limit nije narastao. Zaista, ako nam se uzme tih 500 tisuća kuna mjesečno, točnije, šest milijuna kuna godišnje, bit ćemo u problemu, no prema informacijama koje ja imam i s obzirom na jučerašnju izjavu ministra Kujundžića, vjerujem da će se sve riješiti kroz nekoliko dana i da neće biti problema. S obzirom na ono što radimo, način na koji radimo, i svojim trudom i entuzijazmom, to i zaslužujemo, posebno zbog činjenice da smo mi pioniri čitavog projekta. Unutar zabočke bolnice oformljena je prva veteranska bolnica u Hrvatskoj, to je zapravo bila naša ideja i stoga mislim da ne treba stvarati paniku – zaključuje Vančina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba