PREDSJEDNICA RH NAZOČILA POTPISIVANJU UGOVORA O ŽUPANIJSKOJ DONACIJI OD 150 TISUĆA KUNA ZA IZGRADNJU SPOMEN HIŽE RUDOLFA PEREŠINA

“Osobno radim na tome da Hrvatska od Austrije dobije legendarni Rudijev MiG, kako bi i on bio izložen ovdje u Gornjoj Stubici”

Objavljeno: 26.01.2018. Jelena Jazbec

Svoj treći dan boravka u Krapinsko – zagorskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović je započela posjetom Gornjoj Stubici, gdje je položila cvijeće podno spomenika legendarnom vojnom pilotu Rudolfu Perešinu, jednom od heroja Domovinskog rata.
U Gornjoj Stubici, predsjednicu su dočekali brojni građani i osnovnoškolci, a riječi dobrodošlice uputio joj je načelnik Jasmin Krizmanić. Predsjednica je zatim prisustvovala potpisivanju ugovoru između Krapinsko – zagorske županije i Udruge “Rudolf Perešin”, kojim Županija donira 150 tisuća kuna za izgradnju Spomen hiže Rudolfu Perešinu u Jakšincu, u čemu, uz Županiju, sudjeluje i Općina Gornja Stubica. Ugovor su potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predsjednik Udruge “Rudolf Perešin” vlč. Ivan Levak.

Pomoć Grada Zagreba

Vlč. Levak, koji trenutno svoju službu obavlja u Njemačkoj, rekao je kako mu je crkva nedjeljom puna mladih obitelji koje su se onamo preselile iz Hrvatske, no ta ga činjenica ne veseli, nego rastužuje. Pozvao je predsjednicu da se još više zalaže za stvaranje boljih životnih uvjeta za mlade obitelji u Hrvatskoj, kao i za provođenje pronatalitetne politike.
Župan Kolar je rekao kako je već razgovarao sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te kako se može očekivati da će se i Grad Zagreb uključiti u financiranje spomen hiže. Prisutnima se obratila i Ljerka Perešin, supruga poginulog Rudolfa Perešina, koja je predsjednicu pozvala na ovogodišnju manifestaciju “Susreti za Rudija”, koja će se održati 13. svibnja.
Predsjednica Grabar – Kitarović je istaknula kako joj je bila čast položiti cvijeće, ne samo Rudolfu Perešinu, nego i svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Čin jednog čovjeka

– Ova spomen hiža bit će iznimno bitna jer treba njegovati i čuvati istinu o Domovinskom ratu, ali ona isto tako dokazuje koliko su Zagorje i cijela Hrvatska bili ujedinjeni u obrani Hrvatske. Iako Zagorje nije bilo na crti bojišnice, Zagorci su branili hrvatsku domovinu. Gospodin Perešin je možda bio jedan od najpoznatijih primjera, a njegov herojski čin prelijetanja u Austriju, ne samo da je bio ogromno ohrabrenje braniteljima, već je bio ohrabrenje svima nama, bilo je to jedno podizanje morala cijeloj Hrvatskoj, i upravo je nevjerojatno koliko je čin jednog čovjeka značio za cijelu domovinu, za naše zajedništvo i u konačnici, za pobjedu u Domovinskom ratu. Zbog toga mislim da se i dalje moramo truditi, pred hrvatskom diplomacijom je važna zadaća, a to je dobiti od Austrije legendarni MiG Rudolfa Perešina, koji je još uvijek rastavljen negdje u skladištu. Znam da postoje neki sporovi što se tiče sukcesije, no, on nedvojbeno pripada Hrvatskoj i osobno mogu reći da radim na tome i da ću i dalje raditi, te se nadam da ćemo ga dovesti ovdje i da će i on jednog dana biti dio ove spomen hiže – zaključila je predsjednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba