PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE: U ZAGORSKE ŠKOLE UPISANO 45 OSNOVNOŠKOLACA VIŠE NEGO PROŠLE, UČENICI IZ MARTINIŠĆA DOBILI POSEBAN POKLON

POTPISAN UGOVOR: Počinje gradnja nove područne škole, useljenje se očekuje već početkom idućeg polugodišta

Objavljeno: 04.09.2017. Jelena Jazbec

Prvi je dan nove školske godine, a u klupe 33 zagorske osnovne škole po prvi su puta sjela 1242 prvašića, što je 23 više nego prošle godine, a to je ujedno i najviše upisanih učenika prvih razreda u posljednjih pet godina. Najviše prvašića upisano je u dvije krapinske škole – u OŠ “Ljudevit Gaj” 72 i OŠ Augusta Cesarca 46 učenika. Po jedan učenik upisan je u Područne škole Sopot, Malu Erpenju i Petruševec. Ukupno je u školskoj godini 2017./2018. u zagorskim školama upisano 9590 osnovnoškolaca, raspoređenih u 593 razredna odjela. To je za 45 učenika više nego prošle godine, a Krapinsko – zagorska županija jedna je od tri županije s porastom broja upisanih učenika.

Derutna zgrada

Prvi dan nove školske godine poseban je bio za Područnu školu u Martinišću, gdje je potpisan ugovor o gradnji nove škole, koja spada pod OŠ K. Š. Gjalski iz Zaboka. Ugovor su potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i direktor tvrtke Jedinstvo Josip Mihalić. Vrijednost radova je 5.962.488 kuna, a rok za završetak je 120 dana od dana uvođenja izvođača u posao, za što pak je rok pet dana od potpisivanja ugovora.
Postojeća zgrada škole je dotrajala, prostori su nefunkcionalni te postoje razna ograničenja zbog kojih adaptacijom ili rekonstrukcijom nije moguće ostvariti adekvatne uvjete za obavljanje djelatnosti razredne nastave. Ravnatelj OŠ K. Š. Gjalskog Tomislav Polanović progovorio je o problemima s kojima su se do sada nosili učenici i učitelji te škole.
– Škola je 1994. godine, kada je bio novi ustroj lokalne uprave i samouprave, dobila 180 četvornih metara u derutnoj zgradi. Stavili smo knauf, zidovi pucaju, stavili smo laminat, vidite da se to sve miče, zgrada nije bila za upotrebu. Mi smo tu i dosta investirali, stavili smo nove instalacije električne energije, stavili smo peći na otvoreni plamen, napravili etažno centralno grijanje, sad već imamo internet, računala, televizor. I sami vidite u kakvim smo uvjetima radili, početkom dugog polugodišta u prošloj školskoj godini imali smo strašan problem, kada su nam se smrzle instalacije, septička jama nam je bila prepuna, nije se mogla ispumpati jer je bila smrznuta… Naravno da smo svi jako radosni što će se to riješiti i čestitam Županiji na ideji da se ide u modularnu izgradnju koja je mnogo brža i koja zadovoljava uvjete za školu – rekao je Polanović.
Kao što je spomenuto, ukupna površina korisnog prostora trenutno iznosi tek 180 četvornih metara, što je znatno ispod potrebne površine korisnog prostora za obavljanje djelatnosti razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole, dok će sveukupna neto korisna površina nove zgrade iznositi 770 četvornih metara.
Zgrada je projektirana po sistemu modularne gradnje, tako da su zidovi i stropovi od tipski izrađenih sendvič toplinskih panela (modula) koji zadovoljavaju sve uvjete u pogledu nosivosti, toplinske zaštite i trajnosti.
– Prizemlje zgrade dijeli se na dvije funkcionalne cjeline i to prostore za dječji vrtić, te prostore za školu. Neki prostori bili bi primarno u sastavu osnovne škole ali se mogu koristiti i kao zajedničke korisne prostorije za dječji vrtić ili druge potrebe (kao što je višenamjenska dvorana). Dječji vrtić ima raspoloživog prostora za mogućnost organizacije jednog mješovitog odjeljenja uzrasta djece 3-6 godina i grupe od 20 do 25 djece. Smješten je u prizemlju tako da je dostup lakši, a k tome moguće je neposredno uz zgradu imati odgovarajuću vanjsku terasu za igru djece na otvorenom. Prostor je zaklonjen od utjecaja komunalne buke iz javne ceste koja je na udaljenosti većoj od 30 metara – objasnili su u Županiji, dodajući da bi se u drugom dijelu prizemlja buduće zgrade nalazio funkcionalni zajednički višenamjenski prostor, lociran tako da je u njega moguć ulaz iz pretprostora, što mu daje određenu samostalnost u korištenju, sanitarni čvor, spremište rekvizita za igru ili drugo. Taj se prostor uz potrebe škole i potrebe dječjeg vrtića može povremeno i u slobodno vrijeme ustupiti i na korištenje građanima za razna kulturna ili rekreativna događanja. Kotlovnica je radi sigurnosnih razloga predviđena s posebnim vanjskim ulazom, a sustave grijanja je moguće raditi odvojeno. Kat zgrade ima predviđene prostore samo za školu i to četiri učionice te sanitarne čvorove za djevojčice i dječake.

Brzina i manja cijena

Josip Mihalić pojasnio je koje su prednosti modularne gradnje.
– Posebnost takvog oblika gradnje je brzina. Mi smo u Njemačkoj izgradili stotinu takvih škola i vrtića. Napravili smo i jednu školu u Zaprešiću, dva vrtića u Rijeci i jedan u Koprivnici. Gradnja je upola jeftinija i cijena je 25 posto manja, a kvaliteta je ista. Naš rok za završetak radova je 120 dana i mi ćemo se držati roka. Vjerujem da ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija – istaknuo je.
Investitor je Krapinsko – zagorska županija.
– Radi se o investiciji iz kredita koji je digla Krapinsko – zagorska županija za izgradnju Područne škole u Martinišću i završetak sportske dvorane u Đurmancu. Lokacija je 100-tinjak metara dalje od postojeće škole, iza školskih stanova, znači, školski stanovi su se odvojili od te parcele na kojoj će se izgraditi škola, s time da su dolje i sportski tereni, tako da će djeca imati i sve uvjete za bavljenje sportom – rekao je župan Kolar.
Potpisivanju ugovora nazočila je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
– Čestitam svima koji su danas krenuli u školu i želim s ponosom reći da je Krapinsko – zagorska županija u svom proračuna prihvatila novac ne samo za ovu izgradnju na području osnovne škole, nego i za izgradnju sportske dvorane u Hrašćini. Svima želim sretan početak školske godine i želim reći da će Krapinsko – zagorska županija i dalje u svojim proračunima predviđati novac za modernizaciju, opremanje i nadogradnju škola, a nama samo treba – djece – zaključila je Hubicki.
Gradonačelnik Zabok Ivan Hanžek istaknuo je pak kako je Zabok jedan od rijetkih gradova koji u novoj školskoj godini ima jedno odjeljenje prvog razreda više nego prijašnjih godina, što znači tri odjeljenja prvih razreda.
Uoči potpisivanja ugovora, mališani Područne škole Martinišće pripremili su i prigodni program povodom prvog dana nove školske godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba