CRNI LIPANJ NA ZAGORSKIM PROMETNICAMA

U 67 prometnih nesreća jedna osoba smrtno stradala, pet osoba teško, a 25 lakše ozlijeđeno, najčešći uzrok – nepropisno kretanje kolnikom

Objavljeno: 08.07.2017. AB

Policijski službenici krapinsko-zagorske Policijske uprave su u lipnju obavili očevid kod 67 prometnih nesreća, što je 9,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je evidentirana jedna prometna nesreća s poginulim osobama, u 19 nesreća s ozlijeđenim osobama pet osoba je zadobilo teške, a 25 osoba lakše ozlijede, dok je u 47 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba povećan je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba manje je za 16,7 posto, a lakše ozlijeđenih osoba je manje je za 7,4 posto.

Kritični dan – petak

Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 31 osoba što je za 6,1 posto manje nego u lipnju 2016. godine, a najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina – 13 sudionika, od kojih su dvije osobe zadobile teške, a 11 osoba lakše tjelesne ozlijede.
Nepropisno kretanje kolnikom najčešći je uzrok prometnih nesreća, zbog čega je izazvano 13 nesreća ili 19,4 posto od ukupnog broja nesreća, dok je prema vrstama prometnih nesreća najviše bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – njih također 13.
Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak sa 16 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je subota četiri obavljena očevida.
U prometnim nesrećama sudjelovao je 171 sudionik od kojih je 21 ili 12,3 posto bio pod utjecajem alkohola, dok je lani u 61 prometnoj nesreći sudjelovalo 128 sudionika od kojih je 19 ili 14,8 posto bilo pod utjecajem alkohola. U lipnju ove godine tako je došlo do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 43 osobe ili 33,6 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 2,5 posto.

Ukupno 1125 prekršaja

Također, tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, policijski službenici su u lipnju evidentirali 1125 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosilo se na brzinu – 661 prekršaj, što iznosi 58,8 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (66) i upravljanje neregistriranim vozilom (34). Utvrđeno je i 14 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige te po pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i upravljanja vozilom u periodu dok je oduzeta vozačka dozvola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba