DELEGACIJA ISTARSKE ŽUPANIJE U POSJETU ZAGORJU

V. Flego: Ponosni smo što smo partner na Gospodarskom zboru, a ostvarit ćemo suradnju i na drugim poljima

Objavljeno: 30.06.2017. Alen Brodar

Delegacija Istarske županije predvođena županom Valterom Flegom, stigla je na poziv krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara u službeni posjet Krapinsko -zagorskoj županiji. Sinoć su tako obišli Kumrovec, Titovu rodnu kuću i rezidenciju te bivšu političku školu, kao i Klanjec, gdje su razgledali Galeriju i Studio Antuna Augustinčića te sarkofage grofova Erdödy u klanječkom franjevačkom samostanu, kao i spomenik Lijepoj našoj u Zelenjaku, a danas je u Krapini održan radni sastanak na temu gospodarstva i turizma, kao i nadolazećeg 25. Zagorskog gospodarskog zbora, čija je ovogodišnja županija partner Istarska županija. Sastanku su uz župane i njihove suradnike, prisustvovali i predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar i v.d. voditeljice Ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenija Tomić.

Mnogo dodirnih točaka

– Prezentirali smo kolegama iz Istre naše podatke iz gospodarstva i obrtništva, ali i o kompletnoj suradnji između Krapinsko – zagorske i Istarske županije. Imamo mnogo dodirnih točaka, iako je Istra u mnogim stvarima prva u Hrvatskoj. Već smo koristili znanje i iskustvo Istarske županije oko izrade Masterplana turizma, naše agencije dobro surađuju. Ono što smo već sada dogovorili, jest da ćemo “100 posto zagorsko” sljedeće godine organizirati u Istarskoj županiji, po uzoru na manifestaciju koju organiziramo u Rijeci. Ići će s nama i čelnici gospodarske i obrtničke komore, kako bismo dogovorili daljnju suradnju i zajednički izlazak na treća tržišta – rekao je župan Kolar.
Istarski župan Valter Flego zahvalio je Zagorcima na gostoprimstvu te se nadovezao kako je razgovarano o zajedničkim budućim projektima Istrijana i Zagoraca.
– Mi si uopće nismo konkurencija u ni jednom segmentu. I vi u Zagorju i mi u Istri imamo vrlo vrijedne ljude, gdje mi kao javni sektor imamo zadatak da stvorimo okvire buduće suradnje prvenstveno njih, a onda i institucionalne suradnje. Naši gradovi već imaju suradnju po pitanju kulture, EU fondova, sporta i drugih područja, a mi sutra želimo još intenzivnije surađivati. Slažemo se i po pitanju potrebe decentralizacije Hrvatske, kao i u činjenici da mi u javnom sektoru želimo još više raditi, ali želimo i više ovlasti i alata za upravljanjem razvoja naših regija. Kolegi Kolaru zahvaljujem stoga na svim inicijativama i podršci u Hrvatskoj zajednici županija – rekao je Valter Flego, dodajući da su ponosni što su županija partner na ovogodišnjem Zagorskom gospodarskom zboru, koji će se održati u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture.

Dobar posao

– Mi Istrijani cijelo vrijeme otvaramo vrata i želimo što veću suradnju, kako bismo spajali i zelenu i plavu Hrvatsku. S obzirom na već jedan kroničan nedostatak radne snage s jedne strane i činjenice da smo u svjetskim razmjerima premali i da si trebamo pomagati, s druge strane. Ovaj Gospodarski zbor put je prema tome – objasnio je Flego, najavivši da će po povratku u Istarsku županiju sjesti sa suradnicima i županijskim pročelnicima te vidjeti na kojim je sve poljima ostvariva suradnja s Krapinsko – zagorskom županijom.
Da je partnerstvo Istarske županije na Zagorskom gospodarskom zboru velika stvar, rekao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
– Primili smo se ozbiljnog posla vezano uz Tjedan kajkavske kulture, a naravno, u sklopu toga i Zagorskog gospodarskog zbora. Vjerujem da će svi koji će se doći predstaviti ovdje iz Istarske županije ponijeti sa sobom dobre dojmove. Evo, imali smo sada situaciju, kada je bio Sajam braniteljskih zadruga, da su pojedini izlagači bili iz Šibensko – kninske županije, koji su također prošle godine bili na Gospodarskom zboru i koji su nas pitali mogu li se i oni, neovisno o tome što njihova županija nije partner, prijaviti i ove godine na Zagorski gospodarski zbor. To je ono što je prema mom mišljenju najvažnije u cijeloj priči, jer ako su ljudi bili ovdje i ako se žele vratiti, onda znači da radimo dobar posao – istaknuo je Gregurović.
Nakon radnog sastanka, delegacija Istarske županije uputila se u obilazak Muzeja krapinskih neandertalaca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba