Hajdaš o poreznoj reformi

“Oni najslabiji, njih 900 tisuća, neće dobiti veće plaće, ali će reformu osjetiti zbog skupljih najosnovnijih namirnica”

Objavljeno: 03.11.2016. mladenmandic

U vezi reforme poreznog sustava, na svom facebook profilu oglasio se saborski zastupnik i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, o čemu je govorio i u Hrvatskom saboru. Usporedio je poreznu reformu s igrom Monopol u kojem manjina u čijem je vlasništvu zemlja, stječe zaradu od naknade koju uplaćuje zakupcu.

“Ekonomski plaćene ubojice”

– Tu igru HDZ-a i Mosta danas možemo nazvati – postani ekonomski plaćeni ubojica – postani agent koji radiš protivno javnom interesu, postani poklonik Herberta Spencera, koji je vjerovao da je obveza ekonomski jakog da istisne ekonomski slabog sve do uništenja – kaže Hajdaš Dončić. Dodao je kako će ovom ekonomskom reformom ekonomski slabi postati još slabiji, a prirodni odabir brzo eliminirati najslabije na tržištu, onih 900 tisuća kojih se ova reforma ne tiče jer im ne raste osobni dohodak, nego će je osjetiti na skupljim prehrambenim namirnicama.

Povećanje cijene rada

– SDP se zalaže se za povećanje minimalne cijene rada, te da se izmjenama Zakona treba iz iznosa minimalne plaće isključiti pojedine dodatke na plaću i time osigurati fleksibilniji i transparentniji način utvrđivanja najniže cijene rada. Nadalje, trebalo bi provesti daljnje rasterećenje oporezivanja osobnog dohotka, kroz povećanje neoporezivog dijela plaće te dodatnom promjenom poreznih razreda, odnosno pomicanjem porezne stope od 40 sa 13.200 kuna na više i širenjem osnovice za primjenu stope od 25 posto, čime bi se rasteretila cijena rada, ali i dodatno ojačala pozicija srednjeg sloja – napisao je Hajdaš Dončić, dodavši kako ova reforma vodi prema dva posto bogatih koji će kontrolirati 90 posto ukupnog bogatstva Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba