Jedan od strateških projekata KZŽ

Novcem iz EU fondova trebao bi se graditi Centar za obuku vatrogasaca iz Hrvatske i Slovenije

Objavljeno: 13.10.2016. mladenmandic

 

Na području bivše vojarne u Stubičkoj Slatini, Hrvatska vatrogasna zajednica namjerava izgraditi suvremeni Centar za obuku vatrogasaca i ispitivanje vatrogasne opreme i tehnike za vatrogasce iz Hrvatske, Slovenije, ali i ostalih susjednih zemalja.
Kako nam je rekao predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Ivica Glas, projekt čiji je nosioc Hrvatska vatrogasna zajednica i Gasilska zveza Slovenije, a u njegovu realizaciju uključena je i Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije, je prijavljen na fondove Europske unije, što su nam potvrdili i tajnik Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević te Damir Knežević – rukovoditelj poslova osposobljavanja, usavršavanja i normizacije pri HVZ-u.

Objekti dotrajali

– Budući da su objekti u vojarni Stubička Slatina dotrajali, njih je nemoguće obnoviti, u prvoj fazi gradnje budućeg Centra namjerava se rušenje jednog od postojećih objekata te na njegovom mjestu gradnja novog objekta. Novi objekt bi trebao služiti za smještaj i prehranu polaznika učilišta kao i za izvođenja teorijskog dijela nastave. U tom smislu je i izveden projekt građevine koja se sastoji od tri funkcionalna dijela. Smještajni kapacitet u zgradi bio bi predviđen za 30 polaznika u 15 dvokrevetnih soba. Tu bi bila i kuhinja i blagovaonica za 30 polaznika, kabineti za nastavnike s učionicama, plinska kotlovnica te prateći sadržaji i pomoćne prostorije kao što su garderobe te sanitarni i servisni prostori – rekao nam je Damir Knežević iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zajedno s DUZS-om

Dodao je kako se u gradnju ovog Centra namjeravalo ići s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, no oni su si u međuvremenu navodno pronašli lokaciju za svoj Centar za osposobljavanje civilne zaštite i ostale svoje aktivnosti na području Jastrebarskog, pa se do uspostavljanja nove vlasti u Hrvatskoj trenutno ne zna hoće li se projekt HVZ-a i Državne uprave za zaštitu i spašavanje prema EU fondovima aplicirati na jednom mjestu, ili pak svaki projekt zasebno.


Predsjednik zagorske VZ Ivica Glas:

Predviđena je gradnja tornja, rekonstrukcija bazena te gradnja različitih poligona

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Ivica Glas rekao nam je da bi se nakon prve faze gradnje koja bi stajala oko 1,2 milijuna eura, trebalo krenuti in u drugu fazu. Druga faza uključivala bi među ostalim i izgradnju tornja za vježbe spašavanja s visine, zatim rekonstrukcija olimpijskog bazena koji bi služio za obuku vatrogasaca ronioca te za vježbe prijevoza i veslanja čamcima za obuku vatrogasaca u slučaju poplava, zatim gradnju poligona za rad s motornom pilom u velikom šumskom kompleksu, poligon za obučavanje vatrogasaca u slučaju plamenih udara za što bi poslužile sadašnje betonske rampe te niz drugih poligona za vatrogasnu obuku. Za realizaciju cijelog projekta trebalo bi, rekao nam je Glas oko sedam milijuna eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba