Pobuna na Filozofskom fakultetu

“Ne bojimo se pendreka, dekan Previšić mora otići!”

Objavljeno: 27.09.2016. Jelena Jazbec

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu proteklog je tjedna bilo iznimno burno. Situacija se zaoštrila prošlog četvrtka, kada su članovi Fakultetskog vijeća iz reda profesora koji traže smjenu dekana Vlatka Previšića, na početku sjednice Vijeća pročitali izjavu u kojoj osporavaju njezinu legitimnost te je napustili. Večer prije, u srijedu, ispred zgrade fakulteta održan je plenum na kojem je istaknuto kako se traži ostavka dekana. Ukoliko on to ne učini sam, inzistira se da ga dužnosti razriješi rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, kojemu je dan i rok, 3. listopada, za donošenje te odluke.

Prve nesuglasice između studenata i dijela profesora nastale su nakon prijedloga ugovora o suradnji s Katoličko – bogoslovnim fakultetom. Od Previšića se traži smjena upravo zbog ugovora koji je sklopio s Katoličko – bogoslovnim fakultetom, kojim je studentima omogućeno da ravnopravno studiraju na obje institucije. Naime, neki studenti i profesori taj ugovor smatraju štetnim, navodeći kako bi studenti FFZG-a time došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a. Sve se zahuktalo i kada je Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, održane 25. i 26. ožujka 2015. godine, jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”.

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće “sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija”.
Na hodnicima fakulteta nalaze se zaštitari “Sokol Marića”, novinarima je zabranjen ulaz na fakultet, a u svoje prostorije ne smiju ni članovi Studentskog zbora, što i jest glavni razlog održavanja prošlotjednog plenuma ispred fakulteta.

Pendrek i suzavac

Ulje na vatru dodali su i političari, pa se tako u središtu pažnje proteklog tjedna našao Željko Glasnović, zastupnik kojeg je u novi saziv Sabora izabrala dijaspora, nakon što se na svojem facebook profilu obrušio na studente Filozofskog fakulteta koji su se pobunili protiv dekana Previšića i rektora Borasa.
“Taj društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. (…) U razvijenim demokracijama kad manjina tlači većinu to se rješava pendrekom i suzavcem. Predlažem osnivanje zaklade koja će omogućiti jednosmjerno, bespovratno putovanje mladih titoista i njihovih vođa sa neobrijanim nogama za Pjongjang. Tamo će imati sve vrijeme svijeta uvježbavati vlastitu kvazi demokraciju. Tamo kao njihovi djedovi i bake mogu vječno pjevati: saditi ćemo žito iz neba, dok gladna Amerika i Engleska gleda”, napisao je Glasnović.
Vidno ogorčen, putem facebooka odgovorio mu je Dražen Breglec, otac dobitnice Dekanove nagrade na Filozofskom fakultetu.

“Svojoj sam kćeri nastojao ugraditi radišnost, toleranciju i solidarnost s svim ljudima i ljubav prema svakom čovjeku, svakom pojedincu, svakom građaninu, bez obzira na ‘boju puti, dužinu prstiju i debeljinu vrata’. (…) Ja sam danas ponosan i sretan otac, ponosan na svoju kćer, ne samo zbog studentske izvrsnosti (ironično, prošlogodišnje dobitnice “Dekanove nagrade”) nego iz zbog toga što ljude ne djeli i ne etiketira, što ne mrzi i što ne prijeti, ponosan sam što nije rasist i ksenofob, što ne širi mržnju što zna što je dobro a što nije i što je na strani dobra. Ponosan sam što je izgradila svoj put i svoj stav na univerzalnim vrijednostima i što joj ponekad, upravo takvoj, kažu ‘isti otac’. Za razliku od dekana Previšića kojeg branite i mnogih sličnih, nikad nisam bio ni komunist, ni totalitarist, ni autokrat i cijeli život vjerujem u slobodu pojedinca i u uspjeh koji se postiže radom”, napisao je Breglec.

Glasnovićev stav na svojem je facebook profilu komentirala i HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh.

“O Glasnoviću se nema što pametno reći. Susrela sam se s njegovim stavovima i razmišljanjima u prošlom sazivu Sabora i došla do zaključka da čovjek živi u nekom paralelnom svemiru koji nema nikakve veze s našom dimenzijom”, napisala je Puh.

Glasnovićeva izjava izazvala je buru reakcija i među zagorskim studentima.
– U razvijenim demokracijama na studente se sigurno ne ide pendrecima i suzavcem, kao što tvrdi “gospodin” Glasnović. Ne želim vjerovati da uopće može do toga doći, ali da i dođe, ne bojimo se pendreka, činjenica je da dekan Previšić mora otići – zaključak je mišljenja dvoje zagorskih studenata iz Krapine s kojima smo popričali, a koji su željeli ostati anonimni.

– Komunizam, lenjinizam… Filozofski fakultet ti daje kroatiste. Tko će se baviti književnošću i inkorporirati je u europske, pa onda i svjetske krugove, ako ne komparatist? Zar čovjek koji proučava svoje može mrziti svoje? Hoćemo li antropologe uvoziti iz Saudijske Arabije? Ništa se ne postiže pendrecima. Pendrecima se koristi kada razum pada u vodu. Kao i mržnjom, a mržnja je ionako zaista teška riječ koja na leđa onoga koji je izgovara, stavlja tri vreće kamenja odjednom – istaknula je Ivana Kotarski iz Brestovca, magistra komparativne književnosti, koja je nedavno diplomirala na Filozofskom fakultetu.

Brucoši nestrpljivi

Čitava situacija najviše zbunjuje brucoše, koji željno iščekuju početak akademske godine. Jedna od njih je Laura Sajko iz Bednje.

– Smatram da je situacija naprosto apsurdna, odnosno “borba” koju studenti vode je opravdana i podržavam ju jer je ipak i moja budućnost u pitanju, ali ovo držanje za fotelju i pozivanje zaštitara na fakultet nema nekog smisla. Od početka svega toga još nisam bila na fakultetu, planiram otići tamo ovaj tjedan da vidim sve iz prve ruke. Više – manje svi brucoši se sad brinu kak se to bude riješilo, jer već i ovako nestrpljivo očekujemo početak. Samo se nadam da će se sve čim prije riješiti jer je situacija stvarno zabrinjavajuća – ističe Laura.
S Laurom se slaže i brucošica Sara Tvarog iz Lepoglave.
– Odluka o spajanju KBF-a sa FFZG-om je potpuno apsurdna. Koliko je FFZG liberalna ustanova, toliko je KBF konzervativna ustanova, barem prema mojem mišljenju. Takve dvije akademske ustanove ne bi mogle zajedno funkcionirati. Vrijeme je da dekan Previšić ode u penziju. Ja se iskreno nadam da neće biti daljnjih problema na faksu te da će se to sve brzo razriješiti, kako bi nam prva godina bila što ugodnija i ljepša – kaže Sara.



Dekan Previšić ipak ostaje na Filozofskom fakultetu?

Kako danas donosi Jutarnji list, rektoru Damiru Borasu više je pravnih stručnjaka potvrdilo da je nastavak rada dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića legalan te da ima pravo nastaviti s radom, unatoč tomu što je u tekućoj akademskoj godini navršio 70 godina. O tomu će rektor obavijestiti i Ministarstvo znanosti.

Dekanu Previšiću, kojem prema pravnom tumačenju u akademskoj godini u kojoj je navršio 70 godina prestaje radni odnos te bi tom logikom sa 30. rujna trebao otići u mirovinu, jučer je ipak pripremljen novi aneks ugovora.

Time mu se omogućava ostanak na funkciji do kraja mandata, a aneks ugovora navodno je potpisao jedan od njegovih prodekana te je aneks upućen u Rektorat. Paralelno, u tijeku je pokušaj sastavljanja novog Fakultetskog vijeća, kao i priprema za izbore za Studentski zbor, s obzirom na to da je prethodni raspušten, prema mišljenju pojedinaca, nelegalno.
Dekan Previšić tako se poziva na pravno tumačenje prema kojem i nakon 70. godine može raditi kroz dvogodišnja produljenja. Dakle, ne namjerava odstupiti, a time ni udovoljiti zahtjevu studenata da se povuče u mirovinu do danog mu roka 3. listopada. Trzavice na Filozofskom fakultetu se, dakle, nastavljaju. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba