Europski dan bez poginulih

U Zagorju u prvih osam mjeseci broj nesreća veći za 7,8 posto, ali je 33 posto manje poginulih

Objavljeno: 21.09.2016. mladenmandic

Inicijativa TISPOL-a za smanjenje smrtnog stradavanja i ozljeđivanja u prometu na europskim cestama je u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategija i partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa iz cijele Europe, odabrala današnji dan, 21. rujna, za početak projekta Edward – dan bez poginulih u prometu na europskim cestama. Na TISPOL-ovoj web stranici svi koji to žele mogu stoga položiti zakletvu. Stoga i policija nevezano uz to jeste li predstavnik državnih institucija, privatnih organizacija, javnih agencija, dobrotvornih organizacija, škola, fakulteta ili ste jednostavno pojedinac kojemu je stalo, poziva da se pridružite, podržite projekt polaganjem zakletve i time pridonesete smanjenju rizika i povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu.

Četiri nesreće s poginulima

A kakvo je stanje, što se sigurnosti na cestama tiče, bilo na zagorskim prometnicama u prvih osam mjeseci ove godine, doznali smo iz PU krapinsko – zagorske. Zagorska policija je tijekom prvih osam mjeseci ove godine obavila očevid kod 455 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećanje za 7,8 posto. Evidentirane su četiri prometne nesreće s poginulim osobama, a u 157 nesreća s ozlijeđenim osobama 48 osoba je teže, a 189 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 294 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za 33,3 posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 0,6 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta, u porastu za 14 posto. Broj poginulih osoba manji je za 16,7 posto, teže ozlijeđenih osoba više je za 17,1 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 4,1 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 242 osobe, što je u odnosu na osam mjeseci 2015. godine, smanjenje za 0,8 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina.

Najčešći uzrok nesreća brzina

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća, odnosno 105 nesreća ili 23,1 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 123 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je subota, s 80 obavljenih očevida, a najsigurniji bili su ponedjeljak, srijeda i četvrtak, s 58 obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana bila su razdoblja između 8 i 9 sati, između 15 i 16 sati i između 17 do 18 sati, s 32 obavljena očevida, a najsigurnije razdoblje je od 1 do 2 sata noću, sa šest obavljenih očevida.
U prometnim nesrećama sudjelovalo je 1119 sudionika, od kojih je 118 sudionika ili 10,5 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, u osam mjeseci zagorski policajci evidentirali su ukupno 11.138 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu, 43,4 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja, zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba