Josip Salatko, dopredsjednik Udruge raketara Hrvatske:

“Poslijepodne se očekuje grmljavinsko nevrijeme s tučom”

Objavljeno: 13.07.2016. mladenmandic

Danas poslijepodne za područje Krapinsko – zagorske županije najavljuje se jače grmljavinsko nevrijeme s tučom, pa su raketari Radarskog centra Sljeme – Puntijarka već u 12.30 sati upalili prizemne generatore koji kemijskim sredstvima razbijaju oblake. Dopredsjednik udruge raketara Hrvatske Josip Salatko rekao nam je da se grmljavinsko nevrijeme očekuje se negdje iza 17 sati.
– Trenutno je temperatura zraka 30,5 stupnjeva, vlaga oko 55 posto i sve to mi se nimalo ne sviđa. Bojim se da nas tučonosni oblaci neće zaobići, no pokušat ćemo sve napraviti da s prizemnim generatorima i s ovo malo raketa koje imamo, budu li nam trebale, preventivno djelujemo – rekao je Salatko. Inače na području Krapinsko – zagorske županije ima 21 postaja s prizemnim generatorima i 16 postaja s lansirnim rampama.
Najveći problem, dodaje Salatko, je taj što se u pograničnim dijelovima prema Sloveniji ne smiju ispaljivati protugradne raketa, pa ti krajevi uz Sutlu obično i najviše stradaju. Inače, obilna kiša najavljuje se za cijelu noć, a za sutra se najavljuje oblačno vrijeme s mogućnošću slabije kiše.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba