Zagorski puran

Možda će nam trebati procedura, no moramo iskoristiti sve što nam se pruža

Objavljeno: 16.06.2016. mladenmandic

Dobivanje zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla, za uzgajivače zagorskog purana može značiti iznimno puno, ako je uzgajivači iskoriste u svom uzgojno – prodajnom procesu. To znači da se jamči da se radi o autentičnom proizvodu sa svim svojstvima iz Specifikacije. Tako će kupac zagorskog purana biti siguran da je kupio autohtonog purana uzgojenog na tradicionalni način, upravo sa zagorskih brega, bez da on sam osobno nadzire uzgoj zagorskog purana.

Intelektualno vlasništvo

– Važno je napomenuti i da se proces kontrole, odnosno certifikacije, provodi svake godine, te su u tom procesu uzgajivači, ako žele imati certificirani proizvod, svaki put dužni učestvovati i u kontroli. Radi se o moćnom marketinškom alatu koji u prodajnom procesu štedi vrijeme i novac, te time podiže i vrijednost proizvoda – rekao nam je bivši upravitelj Zadruge zagorskog purana u Zagorju i autor Specifikacije zaštite zagorskog purana Kristijan Krsnik.
Dodao je kako je druga važna odluka pravna zaštita intelektualnog vlasništva. To znači da samo uzgajivači iz Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, kao i rubnih dijelova Zagrebačke županije, mogu na tržištu, naravno, ako su prošli cjelokupni proces certifikacije, a ne netko iz Međimurja, Siska, Karlovca, Istre ili iz ostalih dijelova Hrvatske, prodavati svoje proizvode.

Novac iz EU fondova

– Uzgajivači zagorskog purana moći će sada koristiti i čitav niz mjera ruralnog razvoja, novca iz fondova EU za poljoprivredu, namijenjenih upravo zaštićenim proizvodima, a velika odgovornost leži i na županiji te gradovima i općinama, kao i ostalim javnim organizacijama, kako bi se maksimalizirale koristi od zaštićenih proizvoda. Možda će dijelu proizvođača trebati određeno vrijeme da im čitava procedura “legne”, no nema nikakvog razloga da već sutra iskoriste sve ove pogodnosti koje im se pružaju i jave na natječaje – rekao nam je Krsnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba