Ministar turizma u Zagorju

“Investitori su prepoznali Zagorje, što znači da se ovdje dobro radi na promociji turizma”

Objavljeno: 07.04.2016. mladenmandic

 

Ministar turizma Anton Kliman danas je u posjeti Krapinsko – zagorskoj županiji. U Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama održao je radni sastanak s direktorima zagorskih turističkih zajednica općina i gradova, hotelijerima i ostalim djelatnicima u zagorskom turizmu.

Vrijedi vidjeti

– Osim sunca i brega u Zagorju ima puno toga vrijednog za vidjeti. Zadovoljan sam sastankom sa zagorskim turističkim djelatnicima. U završnoj je fazi izrada Master plana turizma za sljedećih desetak godina, a najava gradnja triju novih hotela u Zagorju u ovoj godini, dokaz je da su investitori prepoznali Zagorje kao turističku destinaciju i da se u Zagorju dobro radi na promociji turizma. Zagorski dvorci i kurije, toplički i Wellness turizam, bogato kulturno nasljeđe i vjerski turizam te ponuda zagorskih kulinarskih specijaliteta koja je i okosnica zagrebačke kuhinje, kao i vrhunskih zagorskih vina, sigurno će privući mnoge turiste u Zagorje, a mi ćemo u Ministarstvu sigurno dati jači impuls sim inicijativama – rekao je ministar Kliman.

Zagorski župan Željko Kolar rekao je da se turistička sezona u Zagorju može protegnuti na svih 365 dana u godini, i da se za razliku od jadranskog turizma koji se zasniva na nekoliko mjeseci tijekom ljeta, upravo u kontinentalnom turizmu može napraviti veliki iskorak u povećanju broja turista i broju ostvarenih noćenja. S tim u vezi ministru su dali i prijedloge da bi se stimulativnim mjerama još više trebao poticati kontinentalni turizam. No, dodao je Kolar, treba i dalje raditi na brendiranju Zagorja kao turističke destinacije s promocijom svoje povijesne i kulturne baštine, vjerskog, topličkog i wellness turizma kao i zagorskih vina i gastronomije. Na pitanje koja će se tri hotela ove godine graditi u Zagorju, Kolar je rekao da su to hoteli u Krapinskim Toplicama, u okolici Zlatara te gradnja hotela s pet zvjezdica u okviru projekta Stubaki Jake Andabaka u Stubičkim Toplicama.
Direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar rekla je kako je zadovoljna susretom s ministrom i da su mu uspjeli prezentirati sve turističke potencijale Zagorja, ali ukazati i na specifičnosti i probleme s kojima se susreće kontinentalni turizam. Posebice se to odnosi na smanjenje PDV-a u turizmu i na otklanjanju zakonskih barijera između prelamanja kompetencija Ministarstva turizma i Ministarstva zdravlja oko zdravstvenog i Wellness turizma.

Smanjenje stope PDV-a

Branko Greblički – Ventek iznio nam je i nekoliko detalja s njihovog sastanka s ministrom koji je bio zatvoren za novinare. Rekao je kako je ministar obećao da će se zauzeti za smanjenje stope PDV-a u turizmu na 10 posto.
– Smanjenjem stope PDV-a u turizmu s 25 na 13 posto, omogućilo se da opstane 30 do 40 posto hrvatskih hotelijera i ugostitelja, a daljnje smanjivanje te stope, dat će nam šansu da možemo više investirati u nove turističke sadržaje i obogatiti turističku ponudu – rekao nam je Branko Greblički – Ventek.

Nakon Termi Tuhelj ministar Kliman posjetio je Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini i Vinariju Vuglec Breg u Škarićevom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba