OŠ LJ. GAJA KRAPINA

Stara škola za 105. rođendan dobiva impresivni “facelifting” – novu knjižnicu od stakla i drva

Objavljeno: 23.01.2016. Alen Brodar

Idejni projekt je prihvaćen, zatražena je i građevinska dozvola, no plan je da se projekt vrijedan između 4,5 i pet milijuna kuna velikom većinom financira iz EU fondova. Ravnateljica škole Dragica Belošević s optimizmom najavljuje da bi sve moglo biti gotovo do početka nove školske godine
Krapinska Osnovna škola Ljudevita Gaja ove će godine proslaviti 105. rođendan, a kao najbolji poklon stiglo bi novo, ušminkano lice povijesne zgrade – nova knjižnica i čitaonica od 250 četvornih metara, izgrađena na postojećoj sportskoj dvorani, a cijela od drva i stakla. Projekt izgleda fascinantno, a prema najavama ravnateljice Dragice Belošević, impresivne grafičke skice do kraja bi školske godine mogla zamijeniti stvarnost.
– Došla sam na ideju jer na krovu sportske dvorane treba obnoviti izolaciju, budući da je počela prokišnjavati. Budući da je zgrada star i ima povijesnu vrijednost, konzervatorima smo došli s prijedlogom nove knjižnice i čitaonice, a prihvatili su projekt arhitekta Tomislava Vreša, koji je taj modernistički izgled odlično uklopio uz povijesnu zgradu, objasnila nam je ravnateljica Belošević, koja tu dužnost obavlja nešto više od godinu dana, a prva je žena na čelu škole u njenoj stoljetnoj povijesti.

Galerija i lift

Ta bi nova knjižnica i čitaonica bila veličine 250 četvornih metara, a u njoj bi bila i galerija od dodatnih 50 četvornih metara. Napravio bi se vanjski ulaz, a na gornju etažu bi se, osim stubište, moglo doći i liftom.
– Postojeću knjižnicu ponovno bismo preuredili u učionicu, a ova nova ne bi samo bila knjižnica. To bi bio moderan prostor, koji bi bio kao zimski vrt, u kojem bi djeca mogla boraviti za vrijeme odmora u zimskim mjesecima. Također, voljeli bismo i da turiste koji dođu u Krapinu ovdje možemo upoznati s poviješću Krapine i ove škole, a sve bi to radili učenici iz, upravo za to osnovane, učeničke zadruge. Mogli bismo tu prodavati i krapinske suvenire, odvesti turiste i u obilazak škole. Bio bi to prostor idealan i za brojna kulturna događanja, ispričala nam je ravnateljica Belošević.
Prema procjenama, cijeli projekt bi koštao između 4,5 i pet milijuna kuna, a plan je većinu sredstava dobiti iz EU fondova.

Iznajmljivanje dvorane

– Novac za projekt i ishođenje građevinske dozvole smo skupili iznajmljivanjem sportske dvorane, od čega škola dobiva oko 12.000 kuna mjesečno. Tako da ćemo se, čim dobijemo građevinsku dozvolu, prijaviti na EU fondove i vjerujem da će od sljedeće školske godine djeca već moći uživati u novoj knjižnici – s optimizmom je najavila ravnateljica.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović potvrdio nam je da je pokrenut projekt izgradnje nove knjižnice i čitaonice.
– Grad je sufinancirao dokumentaciju. Čeka da se otvori neki od natječaja u sklopu europskih fondova, jer Grad, koji je osnivač škole, sigurno to ne može sam financirati, zaključio je Gregurović.


 

Želja je i kabinet za fiziku, kemiju i astronomiju

– Još jedan projekt pokušat ćemo prijaviti na EU fondove. Naime, želja nam je napraviti kabinet za fiziku, kemiju i astronomiju, što bi učenicima bila izvannastavna aktivnost. Vjerujemo da se tu može povući oko 200.000 eura, a taj bismo novac uložili u opremanje kabineta te za kupnju teleskopa, koji bi bio postavljen na veliku terasu koju imamo u produžetku tavana, a koja je sada neiskorištena. Dakako, uredio bi se i tavan, koji ukupno ima 550 četvornih metara, ambiciozna je ravnateljica Belošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba