Iz bivše općine Pregrada, 37 dobrovoljaca sudjelovalo je u obrani Osijeka, dvojica su poginula u obrani Antunovca

Zagorski branitelji posjetili Osijek i Antunovac, na poklon Slavoncima donijeli monografiju “Ratne rane Zagorja”

Objavljeno: 11.12.2018. JJ

Hrvatski branitelji s područja grada Pregrade te općina Desinić i Hum na Sutli su, na poziv osječko – baranjskog župana Ivana Anušića i načelnika Antunovca Davora Tubanjskog, sudjelovali u obilježavanju Dana grada Osijeka i 27. godišnjice pada Antunovca.

Pozvali ih u Zagorje

Branitelji iz Krapinsko – zagorske županije su tom prigodom posjetili sva spomen područja u Osijeku i Antunovcu, te uz druženje s braniteljima iz Slavonije, dogovorili buduću suradnju te su Slavonce pozvali u Zagorje. Uz podršku Krapinsko – zagorske županije, osječko – baranjskom županu Ivanu Anušiću, načelniku Antunovca Davoru Turbanjskom te pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Dinku Tandari darovana je monografija “Ratne rane Zagorja”.

Zarobljen i ubijen

Iz bivše općine Pregrada, koja obuhvaća današnje područje Desinića, Huma na Sutli i Pregrade, 37 dobrovoljaca sudjelovalo je u obrani Osijeka, svi u istoj postrojbi koju je predvodio Emil Jurak Deda. Od te skupine, dvojica su poginula u obrani Antunovca – Anton Rebić, direktnim udarom tenkovske granate i Marijan Pleteš, ranjen, zarobljen i nakon zarobljavanja ubijen, obojica iz Huma na Sutli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba