ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA POVODOM PROSLAVE DANA OPĆINE MARIJA BISTRICA

“Kruna našeg rada bila bi realizacija triju kapitalnih projekata: izgradnja dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta te proširenje groblja i mrtvačnice”

Objavljeno: 12.07.2018. Jelena Jazbec

Povodom sutrašnje svetkovine Majke Božje Bistričke, u Mariji Bistrici se obilježava Dan općine i Župe. U dvorani Božanskog Milosrđa održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek. Na samom početku prikazan je film o posjetu pape sv. Ivana Pavla II. Mariji Bistrici.
– Ove godine obilježava se 20 godina od posjeta Svetog Oca Mariji Bistrici. Upravo zahvaljujući tom posjetu, Marija Bistrica izgleda kao što izgleda, ima predivnu crkvu na otvorenom, ima predivnu kalvariju. Taj posjet značio je veliki iskorak za naše mjesto, ali ne samo naše mjesto, nego i čitavu Krapinsko – zagorsku županiju. Ovo je mjesto koje godišnje posjeti 800 tisuća posjetitelja i dosta tih ljudi iz Marije Bistrice ide dalje i posjećuje ostatak naše županije, sve ono po čemu smo posebni – rekao je načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je istaknuo i kapitalne projekte čija se realizacija očekuje u narednom razdoblju.
– Na nacionalnoj razini prijavili smo se na sve natječaje, pa imamo projekte koji su vrijedni gotovo 4,5 milijuna kuna, od čega nam je za sufinanciranje odobreno tri milijuna kuna. Kruna našeg rada trebala bi biti tri kapitalna projekta koje planiramo prijaviti na Mjeru 7.4. Natječaj bi trebao biti otvoren 2. kolovoza, te vjerujem da bi na proljeće mogli krenuti s izgradnjom dječjeg vrtića, a u planu je i proširenje groblja i mrtvačnice te izgradnja reciklažnog dvorišta. Ukupna vrijednost tih projekata je 20 milijuna kuna, a očekujemo da bismo 16 milijuna kuna mogli dobiti od strane EU fondova. A ono što će uistinu promijeniti Mariju Bistricu, je brza cesta, odnosno, otvaranje dionice Mokrice – Zlatar Bistrica, koje je planirano za sljedeće proljeće. Ono što smo uspjeli, jest da se dionica Zlatar Bistrica – Marija Bistrica u dužini od tri kilometra označi kao prioritet i prema informacijama koje imam, za tri – četiri godine brza cesta napokon bi mogla doći i u centar Marije Bistrice – rekao je načelnik Milički.

“Hrabra vizija”

U ime prisutnih čelnika jedinica lokalne samouprave, Dan općine i župe čestitao je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, dok je predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki istaknula kako, kao mještanka općine Marija Bistrica, može jedino poželjeti da se sve vizije i sva predizborna obećanja pretoče u život i da se realiziraju svi projekti.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar posebno se osvrnuo na projekt izgradnje poslovne zone, koji je također jedan od prioriteta aktualne vlasti.
– Prije tri godine sam rekao da je općinska vlast izuzetno hrabro postavila viziju, ideju i cilj razvoja Marije Bistrice. Otkup zemljišta, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, dobivanje građevinske dozvole, to su preduvjeti da u ovom drugom dijelu mandata počinje realizacija projekata. I kad se ne uspije na natječaju, onda se postavlja novi izazov i ponovno se prijavljuje, jer ovakav projekt, s jasnom vizijom, jasnom strategijom, s jasnim planom, jednostavno ne može ne uspjeti, samo je pitanje hoće li biti realiziran malo prije ili malo kasnije – rekao je Kolar.

Zahvalnice i priznanja

Dan općine čestitao je i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Puno je tekućih aktivnosti, projekata i uspjeha na dnevnoj bazi u općini Marija Bistrica, pa ste tako mogli čuti da više od tri milijuna kuna samo s državne razine dolazi ove godine na područje ove općine. Općenito mislim da je na području Krapinsko – zagorske županije vidljiv jedan dobar investicijski ciklus – zaključio je Tušek. Prisutne su pozdravili i ministar uprave Lovre Kuščević, kao izaslanik predsjednika Vlade RH i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Domagoj Matošević. U sklopu svečane sjednice, održana je i dodjela općinskih nagrada. Zahvalnice su dobili DVD Selnica, DVD Laz, Dječji vrtić “Pušlek”, Udruga “Hrvatska žena”, Klapa Bistrica, Udruga kuburaša Marija Bistrica, seniorska ekipa Streljačkog kluba Marija Bistrica, Božica Gabud, Štefanija Švenda, Nevenka Kordej, Sunčana Zdravka Ivak, Željko Jakopec i Zdravko Brlek, a priznanja Snježana Husinec, Ivančica Babić Bratuša, Darko Milošić, Robert Belko, Ivan Bertović, Krešimir Babić, Melita Petriš Banovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba