POVODOM DANA GRADA, GRADONAČELNIK GOSPOČIĆ SE POHVALIO ODLIČNIM REZULTATIMA: IZVUKAO GRAD IZ MINUSA, A PROJEKTI SE NIŽU JEDAN ZA DRUGIM

BILO JE TO 365 DANA ZA PAMĆENJE: U Donjoj Stubici od prošle svečane sjednice povukli 11,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Objavljeno: 25.05.2018. Jelena Jazbec

Grad Donja Stubica slavi svoj Dan, a tim povodom u Termama Jezerčica održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.
Gradonačelnik Nikola Gospočić istaknuo je kako prije samo 365 dana gradski račun bio 666 tisuća kuna u minusu, uz podosta neplaćenih računa, te ugovorene neizvršene radove koje je trebalo izvesti i platiti. Prvo i osnovno, rekao je, bilo je stabilizirati proračun, tako da je na današnji dan na žiro računu 1.027.331,69 kuna, čemu je, pojasnio je Gospočić, pridonio i novi raspored poreza na dohodak, kojim su od siječnja povećani osnovni gradski prihodi.
– Nadalje, naš veliki problem bili su nerazriješeni imovinsko – pravni odnosi. Naime, grad ima u svom posjedu sedam društvenih doma, a samo jedan je tada bio u vlasništvu grada. Krenuli smo u razrješenje imovinsko – pravnih odnosa i usporedo na projektiranje domova za energetsku obnovu. Danas je pravno razriješeno pet domova, od čega su tri, Grabrina, Donji Matenci i Pustodol, u siječnju prijavljeni na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za energetsku obnovu. Ukupna vrijednost investicije sanacije svih triju domova je 1.936.445,91 kuna, od čega su 1.084.089,56 kuna sredstva Ministarstva, a ostatak sufinancira Grad. S obzirom na to da postoji najava ponovnog otvaranja istog natječaja za lipanj, imovinsko – pravno smo razriješili još dva doma, u Gornjim Matencima i Gornjem Hruševcu, te i njih planiramo prijaviti na najavljeni ponovni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja – rekao je gradonačelnik Gospočić.

Fellerova zgrada

Spomenuo je i kako su prošle godine završeni radovi na I. i II. fazi sanacije Fellerove zgrade, čija je ukupna vrijednost iznosila 3.317.128,73 kuna, a financirali su ih Ministarstvo kulture, Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica. Isto tako, uz pomoć Ministarstva kulture izvedena je klimatizacija Doma kulture te projektiranje rekonstrukcije i sanacije stare zgrade žandarmerije.
Od Ministarstva kulture, milijun kuna je odobreno za III. fazu obnove Fellerove zgrade, te 200 tisuća kuna za sanaciju zgrade stare žandarmerije. Ukupno će se ove godine na području Grada investirati 1.570.000 kuna od strane Ministarstva kulture.
Dobivena su i sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u visini od 79 tisuća kuna za projektiranje reciklažnog dvorišta. Procijenjena vrijednost radova je 2.371.000 kuna. Na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prijavljeno je i projektiranje uređenja Sportskog parka, uključujući i uređenje Parka Maksimilijana Vrhovca, šetnice kroz park i prostor sadašnjeg Stubičkog sajma.
Za taj je projekt odobreno 400 tisuća kuna.
Na mjeri 7.2.2. “Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta” odobrena su sredstva u iznosu od 3.358.330,80 kuna za rekonstrukciju nerazvrstane ceste ŽC 2198 – Gornji Hruševec – Vurača u dužini od 1800 metara. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 3.410.800,00. Početak radova predviđen je za jesen, a završetak u proljeće 2019. godine.
Na natječaju Ministarstva poljoprivrede Dječjem vrtiću “Bubamara” odobrena su sredstva u iznosu od 4.922.810,50 kuna za rekonstrukciju i dogradnju postojeće zgrade. Gradonačelnik je spomenuo i projekt kupnje i revitalizacije dvorca Stubički Golubovec, u kojem bi se trebao urediti Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar. Gradonačelnik je na kraju istaknuo kako je u proteklih godinu dana u Donjoj Stubici bilo 13.481.850,90 kuna javnih investicija, od čega su 11.600.230,90 kuna bespovratna sredstva i 1.881.620,04 sredstva iz gradskog proračuna.
– Naravno najveći problem bit će financiranje naša vlastite komponente te se nadamo da će država iznaći rješenje da nam u tom pogledu pomognu – zaključio je Gospočić.
Saborski zastupnik i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj čestitao je svome kolegi i njegovoj ekipi.
– Nikola je svojom smirenošću, ali još više, svojom stručnošću, pokazao kako se u kratkom vremenu može od jednog grada, koji je bio na začelju Krapinsko – zagorske županije, doći na naslovnicu. Sve je to dokaz koliko je ova ekipa ozbiljno shvatila svoj posao i koliko je njihova mladost donijela rezultata ovdje u Donju Stubicu, koja se pretvara u jedno veliko gradilište – istaknuo je Vešligaj.
Riječi hvale za gradonačelnika Gospočića imala je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
– Drago mi je što Nikola osjeća bilo našeg malog ruralnog gradića Donje Stubice, ali velikog u ovih godinu dana. Mislim da Donja Stubica doživljava svoj obrtnički, gospodarski i društveni procvat – rekla je Hubicki.

Izgradnja obilaznice

S njome se složio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je najavio još jednu važnu investiciju za stubički kraj.
– Ono što nam je još cilj, zajedno s kolegama, gradonačelnikom Oroslavja te načelnicima Stubičkih Toplica i Gornje Stubice, jest izrada projektne dokumentacije za izgradnju obilaznice kroz stubički kraj. To smo obećali gospodarstvenicima ovog kraja, mi smo pred potpisom ugovora i krećemo u projektiranje jer se Stubica snažno gospodarski razvija – zaključio je Kolar.
Donjostubičancima su Dan grada čestitali i Dragutin Žiljak, izaslanik gradonačelnika Zagreba, i Ivan Kanski, predsjednik Općinskog vijeća Mikleuša, prijateljske općine grada Donje Stubice.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljena su i javna priznanja. Zahvalnice grada dobili su: Željko Stepan, Josip Kožar, Slavko Milek, Ivan Dolić, Stjepan Šobak, Vesna Tomašković, Roman Glavač, Nada Tučkar i Mirica Sinković.
Diplome su uručene Športsko – ribolovnom društvu “Pastrva”, Hidraulici Kurelja i Heleni Beljak, dok su plakete dobili Luka Lešković, Ninoslav Tomašković i Ivan Krušelj.
Obilježavanje Dana grada nastavlja se i sutra, kada će se održati Međunarodni turnir u floorballu. U 16 sati otvara se “Bio, Eko, Etno sajam”. Od 18 sati posjetitelji će moći uživati u svirci Domino banda, a u 22 sata počinje koncert Ivana Zaka. S obzirom na to da se Dan grada i Dan donjostubičke Župe slavi u nedjelju, na blagdan Presvetog Trojstva, u 11 sati bit će proslavljena sveta misa. U podne se ponovno otvara “BEE sajam”, a posjetitelji će moći uživati i u besplatnom grahu. U 13.30 sati počinje Festival folklora pod nazivom “Same da je srcu vesele”, a posjetitelje će tijekom cijelog poslijepodneva zabavljati grupa Bonaparte.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba