PRIRODA NAM IZ TJEDNA U TJEDAN DONOSI NOVE IZAZOVE

ZAGORCI PONOVNO MUKU MUČE S KLIZIŠTIMA: Odroni zemlje u Đurmancu, G. Stubici i Jesenju ugrožavaju ceste, a pitanje je tko će financirati sanaciju

Objavljeno: 16.03.2018. JJ

Nakon obilnih snježnih oborina te naglog topljenja snijega, velike količine vode uzrokovale su pojavu novih klizišta i/ili aktiviranje postojećih na području općina Gornja Stubica, Jesenje i Đurmanec.
U Gornjoj Stubici se tako dogodio veliki odron zemlje uz nedavno uređenu cestu Sveti Matej – Gornja Planina. Ta je cesta bila zatvorena tijekom zimskih mjeseci, a zbog novonastalih okolnosti neće biti otvorena ni 31. ožujka, kako je bilo planirano. Otvorena su i nova klizišta u Slanom Potoku, u zaseoku Haramusteki te u Šagudovcu.

Osam klizišta

O Jesenju, uz već postojeća klizišta za koja se priprema dokumentacija za sanaciju, pojavila su se nova i to u Brdu Jesenjskom, kod zaselka Cerinski, Lužanima Zagorskim, u zaselku Leški, te u Gornjem Jesenju, u predjelu Šarinec, te je sada na području općine osam aktivnih klizišta koja ugrožavaju nerazvrstane ceste.
– Na cestama su se na više mjesta pojavili odroni zemlje koja je skliznula s padina, a zbog velike natopljenosti vodom, vrlo ih je teško uklanjati s cesta. Pojava ovako velikog broja klizišta ogromno je opterećenje na općinski proračun i planirana sredstva za tu namjenu neće biti ni približno dovoljna da se djelomično sanira nastalo stanje. U proteklom razdoblju znatna su sredstva utrošena za čišćenje snijega i ona daleko premašuju iznos od planiranih, a nastala situacija dodatno opterećuje općinski proračuna, pa ćemo uputiti zahtjev za financijsku pomoć kako bi se ublažile posljedice nastalog stanja – poručuju iz Općine.

Ostali odcijepljeni

Jedno veliko klizište otvorilo se i na nerazvrstanoj cesti u Đurmancu, prema zaselku Johčeti u Hromcu, te je jednim dijelom odnijelo cijelu cestu. Općina je morala hitno angažirati svoje izvođače da bi se osigurala prohodnost ceste, s obzirom na to da su mještani u jednom trenutku ostali odcijepljeni od glavne ceste. Kako poručuju iz Općine, za sada su izvršeni samo najnužniji radovi kako bi se omogućio promet, a kada nastupe bolji vremenski uvjeti, slijedi ocjena stanja i ide se u daljnje rješavanje sanacije predmetnog klizišta.
Također se otvorilo klizište na nerazvrstanoj cesti u zaselku Turniški, a sanacija tek slijedi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba