U Dubravici održan drugi sastanak osam lokalnih čelnika na temu revitalizacije Kumrovečke pruge i rješavanja problematike javnog prijevoza

ZAKLJUČAK: Od HŽ Infrastrukture se očekuju određeni koraci, a moguće je i osnivanje zajedničkog komunalnog poduzeća, koje bi pružalo usluge javnog prijevoza

Objavljeno: 06.01.2018. Alen Brodar

U općini Dubravica održan je drugi sastanak gradonačelnika i načelnika na temu revitalizacije Kumrovečke pruge. Načelnici općina Marije Gorice, Brdovca, Pušće, Kraljevca na Sutli, Zagorskih Sela i Kumrovca te gradonačelnik Klanjca komentirali su odgovor koji su dobili od Vlade RH, o mogućem rješenju i ponovnom pokretanju dionice pruge Savski Marof – Kumrovec.
Naime, pruga je prije 17 godina zatvorena zbog obnove i od tada nije ponovno aktivirana. Nakon prvog sastanka lokalnih čelnika koji je održan u listopadu prošle godine, odaslani su dopisi Ministarstvu prometa i Vladi RH.

Hrvatsko – slovenski odnosi

– Dobili smo odgovor predsjednika Vlade RH da je ta problematika proslijeđena Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Očekujemo da će HŽ Infrastruktura poduzeti određene korake u narednom periodu – rekao je načelnik Dubravice Marin Štritof.
Načelnik Brdovca Alen Prelec istaknuo je kako su zbog Savudrijske vale hrvatsko – slovenski odnosi trenutno “zategnuti” te bi to mogao biti faktor koji prolongira ponovno aktiviranje pruge. Ipak, svi se nadaju pozitivnom ishodu, a planira se i sastanak s čelnicima slovenskih općina kojima prolazi pruga.
Tema sastanka nije bila samo revitalizacija Kumrovečke pruge, jer zajednički problem koji muči okupljene lokalne čelnike je i javni autobusni prijevoz, na koji dobivaju sve više pritužbi, jer je preskup, linije su neredovite i rijetke, autobusi stari, a sredstva koja općine izdvajaju iz proračuna sve veća, unatoč sve lošijoj usluzi.
Iako je projekt Integriranog prijevoza unutar Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba pokrenut još 2012. godine, naznaka za njegovu realizaciju još nema, a do tada su neke od općina osuđene na egzistenciju bez javnog prijevoza.

Sprječavanje iseljavanja

– Mi nažalost u općini nemamo javni prijevoz i stoga je nužno učiniti nešto da pružimo jednake mogućnosti svim građanima u Hrvatskoj, pa tako i u Zagorskim Selima – rekla je načelnica Ksenija Krivec Jurak.
Zaključeno je stoga da je taj problem potrebno riješiti što prije, jer je on bitan faktor u sprečavanju iseljavanja i poticanju demografske obnove. Na koji način će se to učiniti, konačna odluka nije donesena, no na sastanku se raspravljalo o mogućnosti osnivanja vlastitog komunalnog poduzeća, koje bi preuzelo pružanje usluga javnog prijevoza.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba