Ministarstvo kulture

Najviše novca, čak 400 tisuća kuna, za “zagorsku katedralu” u Pregradi i crkvu sv. Marije Jeruzalemske na Trškom Vrhu

Objavljeno: 02.04.2017. Jelena Jazbec

Ministarstvo kulture objavilo je popis programa zaštite na pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima koje će financirati u 2017. godini. Iz Krapinsko – zagorske županije, financirat će se 17 projekata u kategoriji pokretnih kulturnih dobara, za što je osigurano ukupno 985.273 kune.

Crkva u Hrašćini

U toj kategoriji, najviše novca, 250 tisuća kuna, dodijeljeno je Župi sv. Nikole biskupa u Hrašćini, za obnovu orgulja i glavnog oltara crkve sv. Nikole biskupa, barokne građevine iz 17. stoljeća. Među najvrjednijim programima je i onaj Hrvatske franjevačke provincije, za koji je dodijeljeno 109.937 kuna, a uključuje obnovu oltara sv. Franje u crkvi sv. Katarine u Krapini te zaštitu knjižne građe u knjižnici Franjevačkog samostana u Krapini. U Klanjec odlazi 106.700 kuna, za obnovu korske klupe u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, zaštitu knjižne građe u samostanskoj knjižnici i restauraciju slika “Sv. Lovro” i “Glorifikacija sv. Euharistije” u Franjevačkom samostanu te za obnovu oltara u kapeli sv. Florijana. Sa sto tisuća kuna osiguranih od strane Ministarstva kulture, obnovit će se i glavni oltar u crkvi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama.

Među Programima zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima, nalazi se 39 programa iz Krapinsko – zagorske županije, koji spadaju pod Konzervatorski odjel u Krapini, a koji će dobiti ukupno 4.825.000 kuna. Ministarstvo kulture u toj je kategoriji najviše novca izdvojilo za Župni ured Pregradu, točnije, za crkvu Uznesenja Marijina, čak 400 tisuća kuna, a isti iznos dobiva i Hrvatski restauratorski zavod, za crkvu sv. Marije Jeruzalemske na Trškom Vrhu.

Stari grad Kostel

Za crkvu sv. Jurja u Belcu osigurano je 300 tisuća kuna, a nastavit će se i obnova Starog grada Kostela, koji se nalazi na području Pregrade, zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo kulture i ove godine osiguralo 250 tisuća kuna za taj vrijedan spomenik kulture. Iznosi od 200 tisuća kuna odobreni za kapelu sv. Ane u Desiniću, za crkvu sv. Jakova Apostola u Gorjanima Sutinskim, za Stari grad Milengrad u Grtovcu, za crkvu sv. Nikole u Krapini, za crkvu Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama, za crkvu Majke Božje Gorske u Loboru te i za kuriju župnog dvora u Loboru, te za kapelu Majke Božje na Vinskom Vrhu u Mariji Bistrici.

Cjelokupni popis odobrenih programa zaštite na kulturnim dobrima možete pogledati na sljedećim linkovima:

POKRETNA KULTURNA DOBRA

NEPOKRETNA KULTURNA DOBRA

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba