“Novi uređaji ne samo da će omogućiti bolje i brže preglede, čime ćemo smanjiti liste čekanja, već ćemo moći raditi i pretrage koje dosad nismo mogli”

Objavljeno: 13.02.2017. Alen Brodar

Prošlog je tjedna u Banskim dvorima potpisano 12 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama iz cijele Hrvatske, u ukupnom iznosu nešto manjem od 575 milijuna kuna. Sredstva su dodijeljena u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, Europskog fonda za regionalni razvoj, za projekt Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama.

Infrastruktura i nabava opreme

Među bolnicama kojima će se dodijeliti bespovratna sredstva, je i Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, koja će dobiti 15.699.379 kuna, za projekt ukupne vrijednosti 15.757.688 kuna, stoga je u ponedjeljak u Bolnici održana i konferencija za medije, na kojoj su govorili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, voditeljica projekta Ivana Šalković iz ZARA-e i ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina.
– U sklopu projekta, opremit će se dnevne bolnice na odjelu interne medicine, pedijatrije, ginekologije, neurologije i kirurgije u OB Zabok, sukladno detektiranim potrebama. Time će se značajan broj stacionarnih pacijenata moći obraditi tijekom dnevnog boravka u bolnici, smanjit će se opterećenje na akutnim bolničkim odjelima i povećati kvaliteta života pacijenata, koji bi u suprotnom morali biti hospitalizirani čekajući medicinsku obradu. Stoga su ciljna skupina u ovom projektu stacionarni pacijenti smješteni na akutne bolničke odjele, koji nisu imali stvarnu potrebu za hospitalizacijom, ali zbog neadekvatno opremljenih dnevnih bolnica nisu mogli obaviti zahtjeve tijekom dnevnog boravka. Dio ciljne skupine su i vanjski pacijenti, koji su zdravstvene usluge tražili izvan OB Zabok, zbog neadekvatnosti dnevnih bolnica i dnevne kirurgije – rekao je ravnatelj Vančina, dodajući da će se kroz projekt nabaviti 61 stavka medicinske opreme, čime će se za 10 posto smanjiti broj prijema pacijenata na akutne bolničke odjele, a omogućit će se i pružanje 20 novih usluga.
Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije, koja je bila zadužena za pripremu projekta dodala je da će se projektom izravno doprinijeti provođenju horizontalnih politika u promicanju ravnopravnosti žena i muškaraca kroz dvije edukacije osoblja dnevnih bolnica (ukupno 50 osoba) s aspekta odnosa prema pacijentima i prema suradnicima, zatim pristupačnosti usluga osobama s invaliditetom prilagodbom postojeće službene internetske stranice OB Zabok slabovidnim osobama, dok će se doprinos održivom razvoju očitovati kroz povećanje osviještenosti djelatnika bolnice i pacijenata o uštedi električne energije posebnim označavanjem prekidača za svjetlo u svim prostorijama dnevnih bolnica naljepnicama koje upozoravaju na gašenje svjetla kada se prostori ne koriste. Istaknula je da će se javna nabava opreme i svih materijala provoditi po načelu zelene javne nabave tamo gdje je to moguće kako bi se što više doprinijelo uštedama svih resursa te održivom razvoju općenito.
– Ovim projektom pokazali smo da smo uvijek spremni za povlačenje sredstava iz EU fondova, i da smo uvijek među prvima kad je u pitanju prijava projekta, kao i to da vodimo brigu o zdravstvenoj skrbi naših sugrađanki i sugrađana. Svakako treba naglasiti da smo od samog početka, kao i uvijek, djelovali sinergijski, zbog čega smo već 19. rujna 2016. godine predali zahtjev, iako je natječaj bio otvoren do 31. prosinca 2016. godine. Time smo osigurali da nam sredstva budu isplaćena među prvima, s obzirom da je 28 bolnica u Hrvatskoj imalo mogućnost javiti se na natječaj, ali tek njih 12 je u prvoj fazi moglo dobiti sredstva. Iznimno nam je drago što smo osigurali spomenuta sredstva, budući da u bolnici radi izuzetno kvalitetan medicinski kadar, kojem da bi mogao implementirati svoje znanje, odnosno adekvatno ga primijeniti, mora imati i vrhunsku opremu. Opremanjem odjela bolnice, kvalitetu usluge ćemo podići na još višu razinu, na dobrobit svih osoba koje koriste usluge bolnice – rekao je župan Željko Kolar, najavivši pritom i još jednu investiciju u zagorskom zdravstvu:

Još jedan projekt

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Krapinsko – zagorskoj županiji odobrilo je financiranje još jednog projekta, koji se tiče Doma zdravlja KZŽ. Riječ je o projektu vrijednom 8 milijuna i 286 tisuća kuna, od toga bespovratnih sedam milijuna kuna, koji će biti iskorišteni za dogradnju infrastrukture u vrijednosti od četiri milijuna kuna, kupnju opreme u vrijednosti 3,6 milijuna kuna te 800.000 kuna za dentalnu medicinu – zaključio je Kolar.
Najavom nabavke nove opreme za zabočku bolnicu posebno su zadovoljni na Odjelu radiologije, gdje će dobiti novi, 64-slojni CT te digitalni rendgen.
– Treba napomenuti da su to aparati koji su u Bolnici otkad smo uselili, znači od 2008. godine. U pogonu su 24 sata na dan i velik je obrtaj pacijenata na njima. Opseg posla se povećava i ti aparati sada već teško zadovoljavaju naše potrebe. Osim toga, kako tehnologija svakodnevno napreduje, uređaji koje ćemo dobiti će nam jako pomoći jer ćemo moći brže i bolje obavljati pretrage te tako smanjiti liste čekanja – rekla je Ksenija Gospočić, voditeljica Odjela za radiologiju u OB Zabok. Inženjerka Ivana Krušelj dodala je da je novi uređaj 64-slojni CT, što im otvara brojne mogućnosti uvođenja i novih pretraga koje dosad nisu mogli raditi, budući da postojeći CT zbog starosti nema sve te mogućnosti.



SABORSKI ZASTUPNIK ŽARKO TUŠEK:

Veselim se milijunima koji stižu za zagorsko zdravstvo, zasluga je to bivšeg ministra zdravstva Nakića i ministra regionalnog razvoja Tolušića

Više od 15 milijuna kuna koje stižu u zabočku Opću bolnicu te će se iskoristiti za kupnju nove opreme i uređaja, komentirao je i predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek, rekavši da se veseli milijunima koji stižu za zagorsko zdravstvo. - Operativni program preko kojeg se sve investicije trenutno realiziraju samo je posljedica rada još bivšeg ministra zdravstva Darija Nakića i ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića, koji je zaključen sada u mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Čestitam svim našim zdravstvenim djelatnicima u našoj, zagorskoj bolnici, u kojoj se radi za dobro svih naših žitelja – rekao je Tušek dodajući da činjenica da on kao zastupnik aktualne Vlade nije pozvan na konferenciju za medije u kojoj se cijeli ovaj program predstavlja, nije ništa drugo, nego očekivano. - Aktualni župan Kolar i SDP i inače vole prilagoditi protokol svojim potrebama, vidjeli smo to neki dan na temi “Hajdašijana”, tako da je to samo logičan slijed događaja. Kako drugačije komentirati da je u Zagrebu u Banskim dvorima na potpisivanju ugovora bio premijer Plenković i HDZ-ovi ministri, a kod kuće, kada to treba promovirati, samo župan. No, nisu ljudi naivni, a i najvažnije je da je naša županija dobila silan novac za zdravstvo i da će dobiti još više, što je dokaz vjerodostojne politike o kojoj govorimo i koju promoviramo – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba