DOBRA VIJEST

ZNATNO JEFTINIJE TELEFONIRANJE: Od 15. lipnja pozivi će koštati 3,2 centa po minuti, a SMS samo jedan cent

Objavljeno: 03.02.2017. Alen Brodar

Nakon dugotrajnih pregovora između Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije, konačno je postignut konačni dogovor u vezi cijena roaminga na području Europske unije. Tako će od 15. lipnja ove godine glasovni poziv koštati 3,2 eurocenta po minuti, a SMS samo jedan cent. Dogovoreno je i da će kroz pet godina postepeno padati i cijena podatkovnog prometa, pa bi od 15. lipnja ove godine jedan gigabajt podatkovnog prometa koštao 7,70 eura, a od 1. siječnja 2022. godine 2,50 eura.

Zadnji komadić slagalice

– Ovo je bio zadnji komadić slagalice, jer će od 15. lipnja Europljani moći putovati Europskom unijom gotovo bez troškova roaminga. Ovom odlukom smo također omogućili teleoperaterima tržišno natjecanje, kako bi mogli ponuditi atraktivnije cijene i na svojim domaćim tržištima. Zahvaljujem svima koji su pregovarali i koji su bili uključeni da se ovo ostvari, višegodišnji trud se isplatio – izjavio je Estonac Andrus Ansip, inače potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište.

Veliki uspjeh

Nadovezao se i naš europarlamentarac Davor Škrlec, koji je rekao da su tarife znatno smanjene kako bi se i mali operateri lakše natjecali s velikim telekomunikacijskim kompanijama.
– Ishod pregovora je veliki uspjeh Europskog parlamenta jer je zaštitio interese građana, a ne samo interese nekoliko velikih telekom operatera. Postavljanjem znatno nižih cijena, troškovi roaminga uskoro će tako postati stvar prošlosti – zaključio je Škrlec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba