Stradavanje Ane Antolić (69)

Načelnik Ulama: Zar se uz hitnu pomoć, našu zimsku službu i profesionalne vatrogasce, doista morala zvati još i Gorska služba spašavanja?

Objavljeno: 19.01.2017. mladenmandic

Nakon subotnjeg stradavanja 69-godišnje Ane Antolić u Donjem Škrniku kraj Kumrovca i njenog teškog ozljeđivanja nakon pada na zaleđenoj površini, u vezi s pružanjem hitne medicinske pomoći, na svojoj internetskoj stranici reagirala je općina Kumrovec. Oni pohvaljuju ZJVP iz Zaboka i Gorsku službu spašavanja iz Krapine, ali dodaju kako nije bilo potrebe da unesrećena osoba tako dugo čeka i da se gubi dragocjeno vrijeme.
– Puno prije dolaska HGSS-a i ZJVP-a Zabok, u pomoć vozilu Hitne medicinske pomoći pristupila je zimska služba općine Kumrovec, koja je timu hitne medicine ponudila pomoć da ralicom i traktorom vozilo hitne pomoći, koje očito nije bilo adekvatno opremljeno za svladavanje brdskog područja u zimskim uvjetima, i to unatoč očišćenoj cesti, odvuče tih nekoliko stotina metara do unesrećene osobe, kako bi joj se što prije pružila pomoć. Stroj zimske službe je bio idealan za pristup unesrećenoj i za transport do vozila hitne. No, unatoč tome, tim hitne pomoći zahvalio se na ponuđenoj pomoći i “zdušno” je odbio. Zar je uz našu zimsku službu, hitnu pomoć i profesionalne vatrogasce koji su došli s Unimagom, bilo potrebno zvati još i HGSS i time gubiti dragocjeno vrijeme da se našoj mještanki što prije pruži medicinska pomoć? – rekao nam je načelnik Kumrovca Dragutin Ulama.

Vozilo zapelo na uzbrdici

U vezi sa zbrinjavanjem teško ozlijeđene Ane Antolić i reagiranja općine Kumrovec, upit smo poslali i ravnatelju Hitne u Zagorju, Krešimiru Božiću.
– O navedenom događaju saslušani su medicinski dispečer, koji je navedenog dana zaprimio poziv od pacijentice, i članovi tima koji su sudjelovali u zbrinjavanju. Medicinska prijavno – dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu zaprimila je poziv pacijentice za pomoć, a on je svrstan u kategoriju “po život neugrožavajućih stanja”. Na intervenciju je upućen tim hitne medicinske službe naše Ispostave u Klanjcu. Pristupna cesta do pacijentice je bila očišćena od snijega, ali na cesti je bilo leda, te se na usponu, uz svu propisanu i adekvatnu zimsku opremu, vozilo hitne medicinske pomoći nije moglo popeti na uzbrdicu, ni nakon više pokušaja. Nakon toga o istom je obaviještena naša prijavno – dojavna jedinica koja je, kao i uvijek u takvim situacijama, pozivom na broj 193, obavijestila o istom županijsku vatrogasnu službu, gdje je odmah rečeno kako će na lice mjesta izaći najbliži pripadnici njihove postrojbe iz Klanjca i pomoći ekipi hitne da dođu do pacijentice. U međuvremenu je pokraj njihovog vozila prošao traktor s ralicom koji se zaustavio i ponudio našoj ekipi pomoć da ih povuče gore. Vozač našeg vozila i vozila zimske službe na kraju su, s obzirom na to da nije bio problem povući vozilo u brijeg, već na to kako će se vozilo po zaleđenoj cesti spustiti, a vodeći brigu o sigurnosti pacijentice i ekipe, odlučili da se sačeka vatrogasna služba koja je već bila upućena prema ekipi hitne pomoći, a došla je unutar 15 minuta od poziva. Ekipa hitne medicinske pomoći je tada vozilom Zagorske javne vatrogasne postrojbe, Ispostave iz Klanjca, bila prevezena do pacijentice, s time da je jedan dio puta bio i dalje neprohodan. Pacijentica je pregledana od strane liječnice, koja je indicirala prijevoz pacijentice u bolnicu u ležećem položaju.

Pacijentica pod nadzorom

Odmah je obaviještena naša prijavno – dojavna jedinica o nužnosti transporta pacijentice u ležećem položaju, te je aktivirana i Hrvatska gorska služba spašavanja – podstanica Krapina, uz čiju pomoć i pomoć vatrogasne službe je pacijentica dopremljena do vozila hitne medicinske pomoći i dalje prevezena u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Do dolaska ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja, pacijentica je cijelo vrijeme bila pod liječničkim nadzorom i nije ni u jednom trenutku bila životno ugrožena. Ono što bi želio istaknuti i smatram da je sukus cijele priče, jest da je pacijentica zbrinuta sukladno svim medicinskim standardima i da je dobro, a da su sve interventne službe s područja Županija, uključujući tu i zimsku službu općine Kumrovec, pokazale spremnost reagiranja u navedenoj situaciji – rekao nam je ravnatelj Božić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba