Hitna u Konjščini

Načelnik Krznar: Zahvaljujem Žarku Tušeku na svemu što je poduzeo da dobijemo hitnu, ali i Županiji što su pomogli financiranje

Objavljeno: 03.01.2017. mladenmandic

Nakon Klanjca, i u Konjščini je danas na prigodnoj svečanosti otvorena ispostava Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije s timom T2. Načelnik Konjščine Mirko Krznar rekao nam je kako je dobivanje tima T2 za Konjščinu, ali i za susjedne dvije općine, Hrašćinu i Budinščinu, velika stvar jer se iz rubnih dijelova Županije, primjerice iz Peca u Budinščini, vrijeme intervencije skraćuje za pola – s 40-ak minuta koliko bi trebalo iz Zlatara, na 20-ak minuta koliko sada treba iz Konjščine.

Istok najbolje pokriven

– Inicijativu za dobivanje time hitne medicinske pomoći potaknuo sam kao općinski načelnik i kao vijećnik Županijske skupštine, kad sam sa saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom, kojem sam izuzetno zahvalan na svemu što je poduzeo, bio kod bivšeg ministra zdravstva Daria Nakića, koji je tada i prihvatio naše argumente. Zahvaljujem i Krapinsko – zagorskoj županiji koja je izdvojila i novac za to i tako doprinijela da danas imamo tim T2 u Konjščini. No, i sama općina Konjščina se aktivno uključila u cijelu akciju jer smo uredili okoliš ambulante, prilaz i izgradili spremište za vozilo – rekao nam je načelnik Konjščine Mirko Krznar, dodajući kako se nada da će se u budućnosti u Konjščini otvoriti i tim T1.
Župan Željko Kolar istaknuo je da za timove T2 u Konjščini i Klanjcu, Županija za plaće zaposlenih izdvaja 2,4 milijuna kuna, bez dodatne pomoći gradova i općina, te da je odvojila dodatnih 2,1 milijun kuna za medicinsku opremu. Dodao je i kako ovo što sada imamo zadovoljava sve potrebe, no kako će u vezi s organizacijom hitne pomoći u Zagorju, već 16. siječnja imati sastanak s ministrom zdravstva Kujundžićem ne bi li ta služba u Zagorju bila još učinkovitija.
-Mogu slobodno reći kako je istočni dio Krapinsko – zagorske županije mrežom hitne medicinske pomoći sada daleko najbolje pokriven – rekao je župan Kolar.

21 tisuću pacijenata

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla je da Zagorci imaju dobro organiziranu hitnu medicinsku službu te će uz pomoć Zavoda za hitnu medicinu i nadležnog ministarstva i dalje pratiti sustav hitne pomoći u Županiji koji je doista specifičan zbog konfiguracije terena. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić istaknuo je kako su u 2016. godini imali 21 tisuću obrađenih pacijenata od čega 9500 intervencija na terenu.
– Cilj je da hitna stigne pacijentima, a ne pacijenti hitnoj – rekao je Božić dodavši kako su sva područja Županije dobili kvalitetnu i dostupnu hitnu medicinsku pomoć unutar standarda koje propisuje hitna medicinska služba, a to su 20 minuta do dolaska pacijentu i onda sat vremena do hitnog bolničkog prijema.

Damir Važanić, pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu rekao je kako oni kontinuirano prate pokazatelje rada svih zavoda za hitnu medicinu u Hrvatskoj te da jako puno ulažu u edukaciju svojih djelatnika. Na svečanosti je bio i načelnik Hrašćine Branko Tukač te ravnatelji zagorskih zdravstvenih ustanova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba