Ministar u Krapini

Otvoreno novo reciklažno dvorište vrijedno 2,4 milijuna kuna

Objavljeno: 13.12.2016. mladenmandic

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović danas je u krapinskoj Gospodarskoj zoni otvorio novo reciklažno dvorište. Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako je za zajedničko reciklažno dvorište, kojim će Krapina i susjedne općine biti zelenije i čišće, a koje su zajednički izgradili Grad Krapina te Općine Radoboj, Jesenje, Petrovsko i Đurmanec, utrošeno ukopno 2,4 milijuna kuna, od čega je 1,74 milijuna kuna ili nešto manje od 72 posto osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 28 posto financirale su jedinice lokalne samouprave.

Nakon Nove godine

Dodao je kako će se reciklažno dvorište otvoriti odmah poslije Nove godine i radit će radnim danom od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 13 sati, te da će građani u tom vremenu moći dovoziti sav razvrstavani otpad – papir, plastiku, metale, kompost, stare lijekove, boje i lakove, stiropor, baterije i akumulatore, čak i građevinski otpad.
Ministar Slaven Dobrović rekao je kako je sustav reciklažnih dvorišta, gdje će se na licu mjesta sortirati otpad, znatno učinkovitiji od odvoženja otpada u Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske u Piškornicu, jer dodao je Dobrović, da bi se, primjerice, za zbrinjavanje jednog kilograma papira u Krapini zaradilo 50 lipa, za Piškornicu će trebati odvojiti 50 do 70 lipa za odvoz, pa kad se to zbroji s desecima tisuća tona, ušteda će biti velika. Dodao je kako se planira diljem Hrvatske uskoro otvoriti novih 58 reciklažnih dvorišta, za što će se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odvojiti oko 475 milijuna kuna. No, ubuduće, rekao je ministar Dobrović, Hrvatska bi taj novac trebala dobivati iz sredstava Europske unije.

Značajne uštede

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić rekao je kako će odvajanje otpada na kućnom pragu doprinijeti dobivanju kvalitetnih sirovina, poput papira, stakla ili plastike, te značajnoj uštedi energije i vode, uz istovremeno zapošljavanje novih ljudi.
Saborski zastupnik Žarko Tušek čestitao je krapinskom gradonačelniku Zoranu Greguroviću na provođenju projekta te istaknuo kako će gospodarenje otpadom u budućnosti biti sve važnija tema, a Grad Krapina ponudio je optimalno rješenje za ovaj gorući problem.



MINISTAR DOBROVIĆ NA PRIJEMU KOD ŽUPANA KOLARA

“O Piškornici će se razgovarati idućeg tjedna”

Nakon otvorenja reciklažnog dvorišta, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar održao je prijem za ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića.
– Prije svega, želio bih istaknuti da mi je drago što je ministar Dobrović primijetio, da je, kad je u pitanju recikliranje i odvajanje otpada, Krapinsko – zagorska županija naprednija od drugih dijelova Hrvatske. Na sastanku smo iskoristili priliku da ministra upoznamo s objektivnim problemima koji postoje, ne samo na razini naših gradova, općina i županije, već i na razini države. Mi želimo u 2017. godini “raditi punim plućima” na sanaciji odlagališta, no postojala su određena razilaženja u načinu same provedbe. S ministrom Dobrovićem smo dogovorili da ćemo već sredinom sljedećeg tjedna održati još jedan sastanak, na kojem će biti prisutan i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svi predstavnici poduzeća koja upravljaju odlagalištima otpada te načelnici i gradonačelnici, kako bi se dogovorili oko načina provedbe – rekao je Kolar.
Osvrnuo se i na odlagalište otpada Piškornica.
– Projekt Piškornica otišao je jako daleko, i s obzirom na to da ga je Vlada proglasila strateškim projektom, smatramo da bi s njim u svakom slučaju trebalo nastaviti dalje. S time se načelno slaže i ministar, koji smatra da projekt treba redefinirati, zbog čega smo i dogovorili i sastanak – rekao je Kolar.
Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović na temu Piškornice je rekao kako smatra da je atmosfera na sastanku po tom pitanju bila konstruktivna i da je to način na koji treba pristupiti rješavanju problema.
– Istaknuli smo da sustav gospodarenja otpadom mora doživjeti tranziciju iz sadašnjeg, koji je baziran na odlaganju. Moramo izgraditi sustav prikupljanja, a kad govorimo o njemu, slobodno možemo reći da je Krapinsko – zagorska županija napredna sredina po pitanju podizanja održivosti gospodarenja otpadom – rekao je Dobrović.
Na prijemu su bili i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik krapinskog Gradskog vijeća Željko Pavić i načelnik Konjščine Mirko Krznar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba