Roditelji bijesni - osnovci iz Rijeke istu tu školu u Hrvatskom zagorju plaćaju 400 eura

MUKE PO ŠKOLI U PRIRODI: Cijene za četiri dana na Jadranu popele se na čak 540 eura

Objavljeno: 16.03.2024. zagorjeinternational

Djeca s nestrpljenjem iščekuju školske izlete, ali njihovim roditeljima to je osjetan udarac na kućni budžet. Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Kupljenovo za četiri dana škole u prirodi na srednjem Jadranu moraju izdvojiti 540 eura, piše Index

Aranžman 

Putovanje autobusom uključuje obilazak Šibenika, smještaj u hotelu Amadria Park Hotel Andrija, posjet Nacionalnom parku Krka, Sokolarskom centru i Aquaparku Amadria. Posljednji dan putovanja rezerviran je za šetnju Zadrom, a na putu kući učenici će stati i u Aquariumu Karlovac. 

Roditelji su dobili i ponudu za četverodnevno putovanje po srednjoj Dalmaciji, čija je cijena 515 eura. Kažu nam da bi aranžmani bili jeftiniji da su pokriveni subvencijama Grada Zaprešića, koje su ove godine izostale. Ravnateljicu Osnovne škole Kupljenovo Mihaelu Dolinar uputila je na Grad Zaprešić. 

– Grad Zaprešić, ujedno i Grad prijatelj djece, osnivač je tri osnovne škole te za sve njih osigurava isti standard. S obzirom na to da nijedna od navedenih osnovnih škola u gradu Zaprešiću prilikom planiranja Proračuna Grada za narednu godinu nije prijavila sufinanciranje programa škole u prirodi, sredstva za tu namjenu nisu osigurana u Proračunu za 2024. godinu – napisali su u odgovoru za Index. Napomenuli su da je zahtjev zaprimljen u veljači ove godine na inicijativu roditelja djece nižih razreda osnovne škole. 

500-tinjak eura platit će i učenici iz Dubrovnika koji posjećuju Gorski kotar, dok četvrtaši iz Rijeke školu u prirodi u Hrvatskom zagorju plaćaju 400 eura 

Škola u prirodi dio je redovne nastave za učenike 4. razreda osnovnih škola, a izvodi se prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Gradovi i općine koji imaju svoja odmarališta tako osiguravaju povoljniji smještaj. Primjerice, roditelji zagrebačkih školaraca za četiri noćenja u odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom ili u Hostelu Stoimena u Crikvenici, kojim upravlja Holdingova podružnica Vladimir Nazor, platit će 50-ak eura bez izleta. 

Direktorica turističke agencije specijalizirane za školski turizam OBORD Anamarija Lovrentjev, potvrđuje da su cijene svih putovanja poskupjele prestankom pandemije. Kao prvi razlog navodi promjenu ponude prijevoza na tržištu. 

300 posto 

– Mnogi prijevoznici, u nemogućnosti otplate kredita, ostali su bez svojih autobusa. Neki su ostali bez vozača. Prijevozničke kuće su tada prodavale autobuse ili dio svog voznog parka jer bez vozača nisu mogli iznajmljivati autobuse. To je dovelo do manjka autobusa na tržištu – pojasnila je Lovrentjev. 

Poskupjela je i hrana. 

– Restorani s kojima dugi niz godina surađujemo i sami su u problemima: cijene nabave hrane su stalno u porastu, prvo zbog poskupljenja goriva, a kasnije i zbog inflacije. Cijene energenata porasle su im u posljednje dvije godine od 200 do 300 posto, kao i cijena rada u restoranima. U nekim restoranima doslovno periodično unajmljuju kuhare i konobare iz drugih županija bez pitanja o cijeni rada – dodaje Lovrentjev. 

Četvrti razredi u predmetu priroda i društvo uče cijelu Hrvatsku pa biraju različite destinacije koje se mogu obići za jedan dan. To su često parkovi prirode, nacionalni parkovi, Međimurje, zapadna Slavonija, Gorski kotar, Kvarner. 

Među starijim razredima osnovnih škola od 2022. porastao je interes za jednodnevnu terensku nastavu u druge zemlje. U takvim slučajevima radi se o iznosima od 50-ak eura pa do 100-tinjak, ovisi o destinaciji, ali i o agenciji jer razlike među agencijama znaju biti i preko 20 eura. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba