Kako bi se izbjeglo podmirivanje financijskih obaveza prema državi

Kreće nova služba USKOK-a, otkrivat će skrivenu imovinu poreznih dužnika

Objavljeno: 25.12.2023. zagorjeinternational

Od 1. siječnja 2024. godine u sklopu takozvanog Poreznog USKOK-a počet će s radom posebni sektor specijaliziran za otkrivanje imovine poreznih dužnika koja je skrivena kako bi se izbjeglo podmirivanje financijskih obveza prema državi, piše Jutarnji list. Prema podacima s posljednje liste poreznih dužnika od 31. listopada, ukupni porezni dug u nas bio je čak 1.32 milijarde eura.

U Ministarstvu financija svjesni su da je dobar dio tog duga naplativ, ali do prisilne naplate ne dolazi jer su dužnici sakrili imovinu tako što su je prebacili na članove obitelji i prijatelje, a račune drže u blokadi i dalje posluju na crno tako što usluge naplaćuju preko nekog drugog ili u gotovini, piše Index.

Služba će se fokusirati na najveće dužnike.

– Radi kontinuiteta praćenja i jačanja aktivnosti Porezne uprave u području istraživanja nepodmirenih dugova dužnika koji se kontinuirano pojavljuju na popisu dospjelih i neplaćenih dugova, u sklopu Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave (takozvani Porezni USKOK, op. a.) ustrojena je nova Služba za istraživanje prikrivene imovine i izbjegavanja plaćanja poreza – kaže ministar financija Marko Primorac, napominjući kako je 15. srpnja 2023. na snagu stupila uredba kojom se ustrojava služba za otkrivanje imovine poreznih dužnika.

Ministar financija Primorac kaže da će se služba fokusirati na najveće dužnike tako što će prikupljati, kontrolirati, analitički obrađivati i razmjenjivati podatke kako bi otkrili porezne obveznike.

– Zloporabama pravnog sustava i prividnim pravnim poslovima izbjegavaju plaćanje značajnog poreznog duga, prikrivaju stvarno vlasništvo imovine koristeći povezane fizičke i pravne osobe – kazao je Ministar financija Marko Primorac.

Nova služba unutar Poreznog USKOK-a će, kako najavljuje Primorac, pokretati financijske analize i istrage bez ograničenja u rokovima zastare iz Općeg poreznog zakona.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba