Ovog vikenda se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

OVO TREBA RADITI ČEŠĆE! Policija će ovog vikenda kažnjavati one koji parkiraju na mjesta koja im nisu namijenjena

Objavljeno: 01.12.2023. zagorjeinternational

Svake godine, 3. prosinca se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja ovoga dana je postizanje jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Policijska uprava krapinsko – zagorska će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačan nadzor koji se odnosi ciljano na obavljanje nadzora nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za zaustavljanje, parkiranje vozila osoba s invaliditetom i zlouporabu znaka pristupačnosti, dok će prema prekršiteljima poduzimati zakonski propisane mjere.

– Ponovno želimo upozoriti vozače da ne ignoriraju osobe s invaliditetom i ne parkiraju na mjesta označena za osobe s invaliditetom te na mjestima kojima se ometa normalno odvijanje prometa i ugrožava sigurnost sudionika u prometu kao na primjer, na pješačkom prijelazu i raskrižjima – poručili su iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Nadalje, kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, tijekom nadolazećeg vikenda policijski službenici će provoditi i pojačani nadzor prometa.

– Apeliramo na sve sudionike u prometu kako samim nepoštivanjem prometnih propisa i nepažnjom znatno povećavaju mogućnost njihovog stradavanja, te savjetujemo da na temelju životnog i prometnog iskustva pokažu kako odgovorno i sigurno sudjelovati u prometu kako bi spriječili dovođenje u opasnost sebe i ostale sudionike u prometu – dodju iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Tijekom pojačanog nadzora prometa intenzivirat će se nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, te ostalih najtežih prometnih prekršaja.

– Vozače upozoravamo da prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje i ne koriste mobitel tijekom vožnje. Voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih i poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste. Također, da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno – rekli su iz zagorske policije te uputili savjet vozačima koji su konzumirali alkohol:

– Ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost, koristite javni prijevoz jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag – zaključili su iz policije dodavši kako se ne smije sjedati za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića jer vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba