FOTOGALERIJA: U Loboru počeli 17. Dani Franje Horvata Kiša

Jembrih: Uključili smo najmlađe, to nam je važno zbog očuvanja naše tradicije i kulture

Objavljeno: 14.10.2023. zagorjeinternational

U Loboru se, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Krapinsko – zagorske županije te Općine Lobor, a u organizaciji ‘Kajkavskog spravišča’ iz Zagreba i loborske Udruge za kulturno stvaralaštvo “Franjo Horvat Kiš“, održavaju 17. Dani Franje Horvata Kiša. Riječ je o manifestaciji posvećenoj književniku moderne, putopiscu Franji Horvatu Kišu.  

Načelnica Ljubica Jembrih rekla je kako je u Kulturnom centru u Loboru otvoren ‘Mali dječji putopis’ u kojem su sudjelovali učenici osnovne škole Franje Horvata Kiša sa svojom mentoricom Snježanom Radišković.

Značajne osobe

 – Ovo je druga godina gdje smo u sklopu manifestacije uključili naše najmlađe, a to nam je važno zbog očuvanja naše tradicije i kulture i prenošenja povijesti naših značajnih osoba, u ovom slučaju putopisca Franje Horvata Kiša, rođenog u Loboru. Učenice Petra Krajnik, Lea Balić i Diana Plancutić pročitate svoje putopise koje su prijavile na natječaj, a sutra će im na središnjoj manifestaciji biti uručene zahvalnice i priznanja. U sam program uključili su se svi učenici i njihovi profesori, tako da imamo i jednu prekrasnu izložbu likovnih radova u kojoj su sudjelovali učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda, sa svojim učiteljicama Majom Krtak Popivić, Vlastom Novački, Paulom Hutinski i Sunčicom Markuš – istaknula je načelnica Jembrih. 

V.d. ravnatelj Osnovne škole Alan Grabušić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarenju likovnih i literarnih radova, pogotovo onima koji su pisali svoje, neki čak i prve putopise, a zahvalu je uputio i djelatnicima škole koji su radili s učenicima te načelnici Jembrih.

– Ovo je lijepa tradicija koju treba nastaviti i dalje njegovati. Putopis, što i sama riječ govori, je putovanje i opisivanje, a to se danas svelo da kada nekud putujete ‘opalite’ selfie za sebe i svoje društvo i na kraju imate samo fotografiju. U vrijeme Franje Horvata Kiša nije bilo mobitela sa super selfie kamerama, nego su imali papir, olovku i penkalu i opisivali su i zapisivali sve što su vidjeli. Onda je ostao pravi, vidljivi trag, iako kažu da slika vrijedi više od tisuću riječi – naglasio je Grabušić. 

Kada danas napravite fotografiju, malo ćete toga znati ispričati o tome, ali kada zapišete sve što vidite oko sebe, sve što doživite na svom putovanju, taj trag ostaje za sva vremena, pojasnio je Grabušić što znače putopisi i dodao da kada ćete sljedeći put otići na putovanje, pogotovo na neke dalje destinacije ili one na koje idete prvi put, razmislite o tome da nešto o tom svom putovanju i zapišete.

Očuvanje tradicije

U program manifestacije uključila se i glazbena škola koja djeluje u OŠ Franje Horvata Kiša. Njezin voditelj Dario Šeremet kazao je kako ova manifestacija znači puno za ovo mjesto, a koliko je Franjo Horvat Kiš bio značajan, govori i to što se i škola zove po njemu. 

– Čitaju se neke njegove pjesme i mi ih s klasičnom glazbom popratimo. Zapravo je najvažnije to očuvanje tradicije i uključivanje mladih, a s moje strane mogu reći da je lijepo te tekstove poprati glazbom i da je tako sve povezano jedno s drugim – zaključio je Šeremet.

Izloženi su likovni radovi od 14 učenika drugog razreda, osam učenika trećeg, devet učenika četvrtog razreda te radovi tri učenika četvrtog razreda PŠ Petrova Gora.  Izložbu radova obišla su i djeca loborskog Dječjeg vrtića „Ivančica“.

Danas će se u Lovačkom domu u Zazidju održati središnji program manifestacije, a to je dodjela nagrada za najbolji književni putopis.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba