Cijene i dalje rastu

Šljive ove godine duplo skuplje nego lani, prodaju se i po pet eura

Objavljeno: 01.08.2023. zagorjeinternational

Počela je sezona šljiva. Prerađivači uskoro kreću s otkupom, a na tržnicama se već naveliko nude poznate domaće sorte, piše Danica.

Domaće šljive su ove godine primjetno skuplje nego lani. Prosječna cijena prošlog je tjedna na hrvatskim tržnicama iznosila je 2,90 eura, dok je prošle godine u kolovozu prosječna cijena kilograma šljive na tržnicama bila je 1,46 eura što je duplo manje

Prošli tjedan najskuplje su bile na tržnici u Rovinju, u prosjeku čak pet eura po kilogramu. Slijede Zagreb s 4 eura, Dubrovnik s 3,5 eura, u Koprivnici su 3 eura, a u Bjelovaru 2 eura po kilogramu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno 11.300 tona šljiva, što je 87 posto više nego prethodne godine, a ako je suditi prema prvim neslužbenim informacijama, ove ih se godine očekuje manje nego lani.

Otkup za preradu

Pretprošle godine je samodostatnost šljive u Hrvatskoj iznosila tek 54 posto, što znači da je najmanje 50 posto potrebnih količina moralo biti uvezeno, pogotovo ako računamo na to da dio hrvatskih šljiva također završi u izvozu.

Tijekom 2013. Hrvatska je proizvodila čak 92 posto godišnje potrošnje šljiva, no do danas je taj broj pao, kao što je i s ostalim vrstama voća koje moramo uvoziti.

S kampanjom otkupa šljive za svoje potrebe – preradu u tvornici Kalnik u Varaždinu – uskoro kreće i Podravka. Oni su proteklih godina za svoje čuvene pekmeze i druge proizvode otkupljivala 600 do 700 tona šljiva, većinom sorte Čačanska. Zasad još nije poznato koliku će količinu otkupiti ove godine, no otkupna cijena vjerojatno neće biti ista kao i lani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba