BILE SU PRAVA ATRAKCIJA: Autocross utrke u Keblu vozile i zagorske (grado)načelnice

“Sada je vrijeme za kolege koji se vole praviti važni – pitanje je kako bi oni to odvozili”

Objavljeno: 19.06.2023. zagorjeinternational

Autocross utrke u Kebelu pokraj Bedekovčine su postale značajan događaj na kalendaru prvenstva Zagorja. Ovaj adrenalinski sport privlači sve veći broj zaljubljenika u utrke na otvorenom terenu, što je dodatno potvrdilo nedjeljno  natjecanje. A kako bi se ‘autocross’ prestao percipirati kao samo ‘muški’ sport pobrinule su se (grado)načelnice iz Krapinsko – zagorske županije, koje su spremno sjele u bolide i odmjerile vozačke vještine. 

Prvi susret 

– Sama ideja o vožnji potekla je od Martine iz Kebla, koja je u organizaciji prvenstva Zagorja. Ona je pozvala zainteresirane načelnice koje bi htjele voziti utrku, a mi smo se spremno odazvale – započela je svoju automobilističku priču zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, kojoj su se na stazi pridružilie kolegice Ljubica Jembrih iz Lobora, Mladenka Mikulec Šimunec iz Mača, Gordana Jureković iz Krapinskih Toplica te Blanka Stipčić Berić iz Kraljevca na Sutli. 

Najbrže kroz cilj prošla je upravo načelnica Kraljevca na Sutli, dok je srebro pripalo načelnici Mača, a bronca jedinoj zagorskoj gradonačelnici. Sve vozačice složile su se u jednom, bila je velika trema, ali iskustvo je nezaboravno. 

– Ovo mi je bilo prvo takvo iskustvo, uopće sjesti u auto za autocross, a i s obzirom na to kako smo imali samo dva probna kruga po zahtjevnoj stazi super je bilo. Bilo je tu i sportskog nametanja, neke su sporije, neke brže pa kasnije zapnu, tako sam uspjela preteči kolegicu Mladenku, no kasnije je ona ipak završila na postolju stepenicu iznad. Moram napomenuti kako je bilo teško naći aute za utrku jer smo posljednje nastupale pa neki više nisu bili u voznom stanju, stoga nismo sve imale istu snagu ispod haube – objasnila je Jasenka Auguštan – Pentek te pozvala muške kolege na neku od sljedećih utrka. 

– Rekli su nam da se ponovno vidimo, a kada će to biti, ne znam još. A što se tiče gradonačelnika i načelnika, bilo bi dobro vidjeti kako bi se oni snašli jer se dosta prave važni, a pitanje je kako bi to odvozili – poručila je Auguštan – Pentek, koja se na Facebooku zahvalila organizatorima na pozivu, sugrađanima na podršci, a posebno Matiji Kuzmanu, koji je ustupio automobil uz kratke savjete. 

Adrenalin 

Utrka u Keblu bilo je također prvo iskustvo autocross vožnje loborskoj načelnici Ljubici Jembrih koja priznaje kako je pristupila nešto opreznije od kolegica, ali s jasnim ciljem. 

– Ovo je sigurno jedan poseban sport za koji imam puno strahopoštovanja, s jakim adrenalinskim nabojem, što kao načelnica podržavam, jer svi koji uživaju u brzoj vožnji se tu mogu na siguran način “ispuhati”. Samo po pričama nisam mogla doživjeti sav taj adrenalin i zbog toga mi nije žao što sam sudjelovala, a posebno mi je drago što sam uspješno završila utrku jer je to zapravo bio moj glavni cilj – kazala je načelnica Lobora, u kojem se također održavaju utrke prvenstva Zagorja u organizaciji ‘Off road’ udruge, te uz poziv na utrku koja je na rasporedu 16. srpnja, zahvalila autoklubu Kebel na organizaciji ovog događanja. 

Načelnici Krapinskih Toplica postolje je izmaklo za jedno mjesto, ali nam je otkrila tko se je u poretku našao iza nje. 

– Bilo je iznimno zanimljivo, sve smo stigle do cilja. Iako, nisu ovog puta bili pozvani načelnici, naš domaćin Darko Ban nam se priključio. Doduše on je malo preambiciozno ušao u utrku pa je kasnije zapeo te je završio iza mene, no dao nam je fore, ipak je kavalir – rekla je Gordana Jureković te zaključila kako je ovo dobra vježba za oslobađanje od stresa koji se nakupio posljednjih mjeseci.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba