Inače, Turska nam je nakon potresa na Baniji među prvima poslala pomoć

Hrvatska ne može uzvratiti donaciju jer u turskim kontejnerima, dvije godine nakon potresa, i dalje stanuju ljudi

Objavljeno: 09.02.2023. zagorjeinternational

Turska vlada u siječnju 2021. godine, nakon katastrofalnog potresa na području Banije, donirala je 200 stambenih kontejnera, a danas, kada je tu zemlju pogodio daleko razorniji potres, Hrvatska ne može uzvratiti donaciju jer u turskim kontejnerima, dvije godine nakon potresa, i dalje stanuju ljudi.  

-Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja – rekao je Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske, kada je posjetio Petrinju 2021. godine. Štoviše, upravo je Turska u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice u Sisačko-moslavačku županiju, piše Index

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje odnedavno vodi HDZ-ov Branko Bačić, potvrdilo je tu informaciju.  

-Većina kontejnera koja je zaprimljena u vidu donatorske pomoći od Turske je i dalje u upotrebi na području Banovine – kažu iz Ministarstva graditeljstva. 

Kako za Index kažu iz Grada Siska, upravo je turska pomoć u opremi i kontejnerima bila vrlo važna u vrijeme potresa.  

-S obzirom na to da obnova kuća i stambenih zgrada nije ni izbliza gotova, u kontejnerskim naseljima su i dalje smještene obitelji čije su kuće i stanovi oštećeni u potresu 29.12.2020. Na području Siska rasformirano je nekoliko kontejnerskih naselja, odakle su njihovi stanovnici premješteni u privremeni čvrsti smještaj, ali prioritetno su rasformirana naselja s kontejnerima s lošijim uvjetima boravka i slabije opremljeni. Turski kontejneri su među najbolje opremljenima – rekli su iz Grada Siska.  

Kako ističu, u kontejnerskim naseljima na području Grada Siska o kojima brigu vodi Stožer civilne zaštite Grada Siska postoji još uvijek 60 turskih kontejnera, ali u njima su i dalje smještene obitelji koje su ostale bez domova u potresu, a njihov je premještaj trenutno nemoguć.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba