Uoči Dana općine i župe, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak dala je presjek događanja u protekloj godini i najavila nove projekte

ZA OSTANAK MLADIH OBITELJI: Dobit ćemo svoj prvi vrtić ikada, a planiramo povećati i naknadu za novorođene

Objavljeno: 20.11.2022. Vanja Hozmec

Najzapadnija točka Krapinsko – zagorske županije nalazi se upravo na području općine Zagorska Sela, općine koja se smjestila uz samu granicu sa Slovenijom, a koju obgrljuju susjedne općine Kumrovec, Desinić i malim dijelom općina Hum na Sutli. 

Ususret Danu općine i blagdanu Svete Katarine, zaštitnice tamošnje župe, a koji se obilježavaju 25. studenoga, u ono što se proteklih godinu dana događalo na području općine, uvela nas je načelnica Ksenija Krivec Jurak, a razgovor smo započeli najvažnijim projektima.

– U proteklih godinu dana najvažnijim projektima bih istaknula početak radova na izgradnji mrtvačnice u Zagorskim Selima, sanaciju klizišta kod vatrogasnog doma i sanaciju nerazvrstane ceste u Poljani Sutlanskoj. Također, izgrađeno je i opremljeno dječje igralište u Miljani, a nikako ne mogu ne spomenuti pozitivnu odluku za odobrenje sredstava za rekonstrukciju prostora zgrade stare škole u Zagorskim Selima za potrebe dječjeg vrtića – istaknula je Krivec Jurak koja nam je u jednom prijašnjem razgovoru otkrila da će time Općina dobiti svoj prvi vrtić ikada. 

Susjedi i partneri

Riječ je o suradnji općine Zagorska Sela sa susjednom općinom Kumrovec. Izvođač i nositelj projekta bit će Općina Zagorska Sela, a partnerstvo s općinom Kumrovec će se dogoditi u vidu funkcionalnog spajanja. 

– Rekonstruirat će se zgrada na području naše općine koja će postati podružnica vrtića ‘Jaglac’ u Kumrovcu. Vrtić će i dalje imati jednu ravnateljicu, imat će udružene funkcije, a mi ćemo konačno dobiti svoj vrtić – pojasnila je Krivec Jurak. 

Otkrila je i kako se svi ti projekti koji se odvijaju na području općine financiraju.

– U navedenom periodu smo osigurali 270.000 kuna za dječje igralište u Miljani iz Programa ruralnog razvoja, 840.000 za sanaciju nerazvrstanih cesta iz Fonda solidarnosti na području naselja Zagorska Sela, Miljana, Ivanić Miljanski i Brezakovec, 250.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za izgradnju mrtvačnice, 555.000 kuna od Hrvatskih voda za sanaciju klizišta u Poljani Sutlanskoj i Bojačnom,100.000 kuna od Ministarstva graditeljstva za sanaciju nerazvrstane ceste u Gornjem Škrniku te još  95.000 kuna za nabavu kompostera od Fonda za zaštitu okoliša – rekla je načelnica. 

Među kapitalnim projektima koji se nastavljaju, načelnica je istaknula već spomenuti projekt izgradnje nove mrtvačnice, sanaciju nerazvrstanih cesta iz sredstava Fonda solidarnosti i početak provedbe projekta rekonstrukcije i opremanja zgrade stare škole u dječji vrtić. 

– Isto tako, važno je spomenuti da je u pripremi dugo očekivana objava postupka javne nabave za pojačano održavanje dionice državne ceste ‘D229’ od Zagorskih Sela do Kumrovca gdje su investitor Hrvatske ceste, a projekt je vrijedan 20 milijuna kuna – dodala je Krivec Jurak.

Inače, općina Zagorska Sela jedna je od manjih u županiji, što prema površini, ali i broju stanovnika. Prema tome, načelnicu smo upitali što se u budućnosti planira po pitanju demografskih mjera, ali i po pitanju razvoja gospodarstva i turizma.

Nastavak mjera

– Planirana izgradnja dječjeg vrtića je svakako najznačajnija demografska mjera koju planiramo, jer će to biti prvi puta da imamo dječji vrtić na području općine i to će predstavljati poticaj za mlade obitelji s djecom da ostanu i da se doseljavaju na područje općine. Također, u narednom razdoblju planiramo povećati i naknadu za novorođene kako bi dali dodatan poticaj za svako dijete koje se rodi na području općine. Što se pak gospodarskih mjera tiče, nastavit ćemo s poticanjem kamata na kredite poduzetnicima i poljoprivrednicima. U suradnji s Turističkom zajednicom područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela ćemo nastojati razvijati već etablirane manifestacije i turističku infrastrukturu, a imamo naznake ulaganja privatnih poduzetnika u turističku infrastrukturu što bi uvelike pridonijelo razvoju turizma – otkrila je Krivec Jurak. 

Što se tiče proslave samog Dana općine i tamošnje župe, uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća održat će se svečana misa. 

– U nedjelju koja prethodi Dan općine i župe, dakle 20. studenoga, imat ćemo promociju zbirke pjesama domaćeg autora Željka Taboršaka “Rajski ganjk“. Isto tako ćemo u tjednu uoči Dana općine otvoriti prostorije koje smo predali na korištenje Društvu ‘Naša djeca’ Zagorska Sela u društvenom domu – otkrila je načelnica te za sam kraj svojim sumještanima uputila i čestitku:

– Povodom Dana Općine i blagdana Svete Katarine, zaštitnice općine, svim mještanima čestitam Dan općine i župe, te im želim svako dobro s vjerom da ćemo zajedništvom, međusobnim razumijevanjem i upornim radom općinu Zagorska Sela učiniti mjestom ugodnog življenja. Svim Katarinama i Katama ovim putem ujedno čestitam imendan – poručila je načelnica Krivec Jurak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba