Danas imendan slave: Petar, Petra, Damir, Damira, Mira, Miro, Miroslav, Miroslava, Eleonora, Leonora i Nora

Otkrijte porijeklo ovih imena

Objavljeno: 21.02.2022. zagorjeinternational

Ime Petar potječe od grčke riječi “pétros” što znači “kamen, stijena”. Duboko je ukorijenjeno u kršćanskoj tradiciji i jedno od najčešćih muških imena. U Novom zavjetu naziv Petar nosi jedan od  dvanaest Kristovih apostola, ribar i brat svetog Andrije. Ženski oblik ovog imena je Petra.

Ime Damir je nastalo od riječi dati i mir. Ime označava onoga koji daje mir. Ime Damir možemo naći i kao tursko ime, a znači ustrajan, uporan, žilav, tvrd, nepopustljiv. Ženski oblik ovog imena Damira.

Mira je žensko ime domaćeg porijekla. Postoje mnoga tumačenja ovog imena ali ovo ime je najvjerojatnije nastalo od riječi mir. Drugi oblici ovog imena su Miro, Miroslav i Miroslava.

Ime Eleonora je žensko ime koje je nastalo od grčkog imena Helena, Helen. Nastalo od grčke riječi ”hēlios” što znači sunce, sunčeva svjetlost ili sunčeva zraka. Ime predstavlja ženu nevjerojatne ljepote i blistavosti. Skraćeni oblici ovog imena su Leonora i Nora.

Veljko je slavensko muško ime izvedeno od imena Veselko. U Hrvatskoj je Veljko popularno ime i to najviše u Zagrebu, Rijeci i Splitu, mada mu je popularnost opadala od 1950-ih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba