21. PROSINCA OČEKUJE NAS SPEKTAKL NA NOĆNOM NEBU

Prvi put nakon 800 godina na nebu će se vidjeti “Božićna zvijezda”

Objavljeno: 13.12.2020. zagorjeinternational

Prvi put u 800 godina, “Božićna zvijezda” osvijetlit će noćno nebo. To će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Naime, dva najveća planeta Sunčevog sustava približit će se 21. prosinca toliko blizu da će izgledati poput “dvostrukog planeta”, konjunkcije koja će na Zemlji izgledati kao jedna super jarka svjetlosna točka.

– Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom – rekao je astronom sa Sveučilišta Rice, Patrick Hartigan. Dodao je kako bi se trebalo vratiti sve do pred zoru 4. ožujka 1226. godine da bi se vidjelo bliže poravnanje između ovih planeta vidljivih na noćnom nebu.

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom ‘Božićna zvijezda’ ili ‘Betlehemska zvijezda’. Prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Stručnjaci kažu kako će se ovaj rijedak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca, Zimskog solsticija. Tako bliska veza neće se ponoviti sve do 15. ožujka 2080. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba