SVAKODNEVICA U DOBA KORONE: Ovako će narednih tjedana izgledati život u Hrvatskoj

Nema isprobavanja odjeće u trgovinama i ispijanja kave u kafićima, a maska će i dalje biti modni detalj broj jedan

Objavljeno: 25.04.2020. JJ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz preporuka za gospodarske subjekte koji temeljem odluke Vlade mogu započeti s radom u sklopu mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a na svojim ih je stranicama objavila Hrvatska gospodarska komora.

Uz već prethodno donesene preporuke na koje smo se sada već naviknuli gotovo svi, kao što su ograničavanje broja ljudi u zatvorenim prostorima, ali i na javnim mjestima, obavezna dezinfekcija ruku, dvosmjenski rad i izbjegavanje kontakta s kolegama iz druge smjene, zadržavanje kod kuće u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti, nošenje zaštitnih maski i slično, u skladu s najnovijim uputama, donesenima u petak, ovako bi idućih tjedana mogao izgledati životu u Hrvatskoj.

Unatoč tome što su se mnogi poveselili skorašnjem ispijanju kave u omiljenom kafiću, u uputama za ugostiteljske objekte stoji da je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, što znači da naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Zanimljiv je i propisani postupak plaćanja gotovinom – kupac će najprije staviti novac na pult, a potom uzeti uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca pult se, naravno, dezinficira. Preporuka je da se proizvod, bilo da se radi o napitku, obroku i slično, naruči i plati na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe, dakle, da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno. Ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između tih dviju aktivnosti. Ukoliko je moguće, preporučuje se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska. Ako je organiziran drive – in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila.

Trgovine mješovitom robom već su se uhodale u novi režim rada, baš kao i kupci, međutim, sada se otvaraju i trgovine tekstila, za koje vrijede posebne preporuke. Tako HZJZ ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjeću, kažu, nakupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. Osoblje će prije dolaska na posao morati izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Dopušta se i posudba knjiga u knjižnicama, ali bez korištenja čitaonice, a nakon vraćanja posuđene knjige, ona će prije odlaganja na policu, morati biti prebrisana dezinficijensom.

Što se tiče javnog prijevoza, vrijedi otprilike isto pravilo kao i do sada – prilikom kihanja ili kašljanja prekrijte usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom. Maramicu bacite u kantu za otpad te operite ili dezinficirajte ruke ako voda i sapun u tom trenutku nisu dostupni. Ako nije moguće postaviti fizičku barijeru između vozačkog mjesta i putnika, prvi red sjedala iza vozača neće se moći koristiti za prijevoz putnika. Broj i raspored putnika u sjedalima morat će biti takav da omogućuje propisani razmak između njih. Dakle, treba sjediti jedna osoba u redu, na način da osobe sjede naizmjence na lijevom i desnom sjedalu. Preporučuje se da putnici koriste zaštitne maske, a također će morati održavati tjelesnu udaljenost od najmanje jednog metra.

O nošenju zaštitnih maski, iz HZJZ-a kažu da su prijašnje preporuke, nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika. Međutim, sada ističu da bi nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2.

– Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju – kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba