JOŠ SREDSTAVA MINISTARSTVA KULTURE STIŽE U ZAGORJE

Najviše pregradskoj župi, 450 tisuća kuna, 400 tisuća ide za obnovu crkve MBB, a 370 tisuća za crkvu Majke Božje Gorske

Objavljeno: 18.03.2020. JJ

Ministarstvo kulture na svojim je mrežnim stranicama objavilo popis odobrenih programa za financiranje u 2020. godini.
Tako će zaštitu pokretnih kulturnih dobara u Krapinsko – zagorsku županiju stići 569.355 kuna, od čega najviše, 242.850 kuna, za obnovu glavnog oltara sv. Katarine u istoimenoj franjevačkoj crkvi u Krapini te za obnovu knjižne građe Franjevačkog samostana u Krapini.

Vizualna umjetnost

Za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara na području KZŽ osigurano je 4.248.000 kuna, od čega najviše ide u pregradsku Župu Uznesenja BDM – 300 tisuća kuna za crkvu Uznesenja BDM, sto tisuća kuna za kapelu sv. Ane u Plemenšćini i 50 tisuća kuna za župnu kuriju, što je ukupno 450 tisuća kuna. Slijede Župa Marija Bistrica, u koju će otići 400 tisuća kuna za obnovu crkve Majke Božje Bistričke i Župa Lobor, u koju će otići 370 tisuća kuna za obnovu crkve Majke Božje Gorske.


U kategoriji vizualne umjetnosti, Ministarstvo kulture je Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo odobrilo 10 tisuća kuna za izložbe u Tjednu kajkavske kulture, Građanskoj organizaciji za kulturu “Gokul” 20 tisuća kuna za izlagački prostor u Green Room Galeriji u Zaboku te Pučkom otvorenom učilištu Zabok 10 tisuća kuna za izložbe u zabočkoj Gradskoj galeriji.

Arheološka dobra

U kategoriji programa zaštite nematerijalnih kulturnih dobara, 16 tisuća kuna dobiva Ekološko društvo “Lijepa naša” Dubrava Zabočka za program pod nazivom “Kinč Badnjaka v naše hiže”, a deset tisuća kuna Radio Kaj za projekt “Dajmo djeci korijene i krila”. Ministarstvo je osiguralo i 50 tisuća kuna za Stari grad Vrbovec u Klenovcu Humskom i 50 tisuća kuna za Svetište Majke Božje Gorske u Loboru, u kategoriji zaštite kopnenih arheoloških kulturnih dobara.
Podsjetimo, tu su i bespovratna sredstva za programe investicijske potpore u ovoj godini, koja su također dodijeljena zagorskim gradovima i općinama, a o čemu smo već izvještavali.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba