Predsjednica RH donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove Europskog parlamenta, koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja

HOĆETE LI GLASATI? Do 15. svibnja provjerite jeste li upisani u registar birača i imate li važeću osobnu iskaznicu

Objavljeno: 28.03.2019. JJ

Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović je 25. ožujka donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjeljak, 26. svibnja.
Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati idućih pet godina. Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12. U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske. Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.

Pet tisuća potpisa

Pravo predlaganja stranačkih lista za europske izbore imaju sve registrirane političke stranke u Hrvatskoj, samostalno ili kao zajednička lista više stranaka, te birači kroz nezavisne liste. Stranke ne moraju prikupljati potpise, dok birači za pravovaljanost prijedloga liste trebaju prikupiti najmanje pet tisuća potpisa birača, a prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku dva tjedna od dana raspisivanja izbora.
U trenutnom sazivu Europskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje će dobiti od jednog do pet zastupnika više, među njima i Hrvatska, a preostala mjesta će se čuvati za moguća buduća proširenja Unije.

Ured državne uprave

Pozivaju se birači da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača. Birači mogu pregledati te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u Krapinsko – zagorskoj županiji, svakim radnim danom u radno vrijeme ureda, a u subotu, 11. svibnja, u vremenu od 8 do 14 sati. Rok za podnošenje zahtjeva za dopunu ili ispravak podataka u registru birača istječe u srijedu, 15. svibnja. Samo birači koji imaju važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba