U ZABOKU ODRŽAN STRUČNI SKUP O KRPELJIMA

“Krpelji na ljude i životinje mogu prenijeti uzročnike teških zaraznih bolesti, koje nisu nimalo bezazlene”

Objavljeno: 02.03.2018. JJ

Krapinsko – zagorska županija je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KZŽ organizirala stručni skup “Krpelji kao prijenosnici zaraznih bolesti”, koji je održan u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku. Ispred Krapinsko – zagorske županije, prisutne je pozdravila Miljenka Mužar Sertić, a stručno predavanje na temu “Krpelji kao prijenosnici zaraznih bolesti za ljude” i “Krpelji kao prijenosnici zaraznih životinja za životinje” održao je Ivan Lipovac, dr. med., spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

Mjere zaštite

Dr. Lipovac je prisutne informirao o rizicima od ugriza krpelja koji mogu na ljude i životinje prenijeti i neke uzročnike teških zaraznih bolesti. Naglasio je kako te bolesti nisu nimalo bezazlene i mogu rezultirati smrtnim ishodom ukoliko se ne potraži pomoć na vrijeme. Kako bi se to spriječilo, važno je primijeniti mjere pravilne zaštite tijekom boravka u prirodi – adekvatna odjeća i obuća, korištenje zaštitnih sredstava i obavezni pregledi nakon povratka iz prirode. Ukoliko do uboda ipak dođe, važno je na pravilan način odstraniti krpelja s kože, što su prisutni imali prilike vidjeti u prikazanom videu. Također se tom prilikom moglo saznati o mogućnostima prevencije bolesti aktivnom imunizacijom – cijepljenjem, a cijepljenje je moguće obaviti u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ.

Zaraženi virusom

S obzirom na to da svake godine broj zaraženih krpelja raste, a KZŽ se nalazi u blizini prirodnih žarišta krpelja zaraženih virusom krpeljnog meningoencefalitisa, odnosno, krpelja zaraženih bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu, nužan je oprez tijekom boravka u prirodi. Predavanju su prisustvovali članovi planinarskih i lovačkih udruga, učenici zdravstvenih škola s područja županije, učitelji koji provode škole u prirodi i drugi zainteresirani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba