I JESEJANCI PROTEKLIH DANA MUKU MUČILI SA SNIJEGOM: ZIMSKE SLUŽBE RADILE 20 SATI DNEVNO, A TROŠKOVI PREŠLI SREDSTVA PLANIRANA U PRORAČUNU

Načelnik Ranogajec: U slučaju novih padalina, zatražit ćemo pomoć vojske ili zamoliti gospodina Bandića da nam posudi jednu frezu za snijeg

Objavljeno: 01.03.2018. JJ

I stanovnici općine Jesenje proteklih su dana muku mučili sa snijegom. Ekstremni zimski uvjeti praćeni velikim količinama snijega stvarali su brojne poteškoće, pri čemu je dodatne probleme stvarao i izrazito jak vjetar. Snijeg je stvarao velike probleme zimskoj službi u održavanju prohodnosti prometnica, a samim time sigurnom i nesmetanom odvijanju prometu, posebice u usjecima gdje se stvaraju ogromni snježni nanosi.

Stvaranje zapuha

– Unatoč danonoćnom trudu zimske službe i prolasku ralica, nakon relativno kratkog vremena snijeg nošen vjetrom onemogućavao je prohodnost cesta, a zimska služba neprestano je obilazila i čistila nerazvrstane ceste, kako bismo našim mještanima omogućili dolazak do svojih domova i odlazak na posao u jutarnjim satima, ali i da bi spriječili stvaranje zapuha koji su nerijetko, naročito u višim predjelima naše općine, prelazili visinu od dva metra. Najveći problem kod čišćenja cesta zimskoj službi predstavljao je snijeg koji je napadao tjedan dana ranije, tako da novi snijeg nismo imali kamo čistiti – ističe načelnik Jesenja Andrija Ranogajec.

 


Kako kaže, neposredno pred zaselkom Cerovački u Gornjem Jesenju čišćenje jednog snježnog nanosa visine oko tri metra, duljine dvadesetak metara trajalo je nekoliko sati, radom rovokopača i traktora s dvije ralice. Konfiguracija terena općine je takva da se najviše naseljeno mjesto Brdo Jesenjsko čisti od snijega, dok u nižim dijelovima pada kiša. Sve nerazvrstane ceste su asfaltirane, ali uske, što dodatno otežava čišćenje, kaže načelnik.

Ralica ne može čistiti

– Kod stvaranja zapuha čišćenje snijega je dodatno otežano, budući da ralica iste ne može očistiti, već je potrebno angažiranje rovokopača, što zahtijeva dodatni angažman, a samim time i dodatna financijska sredstva. Prošli tjedan zimska služba je radila neprekidno od nedjelje do nedjelje, u prosjeku oko 20 sati dnevno, s dva-tri radna stroja. U samo nekoliko dana zbog intenzivnog čišćenja snijega, nastali su troškovi koji prelaze planirana sredstva u našem proračunu za ovu namjenu, što uz već ranije nastale troškove tijekom ovog zimskog perioda, predstavlja trošak za koji nemamo osigurana financijska sredstva niti smo ih u mogućnosti osigurati. U kolikoj mjeri će zimska služba još morati održavati naše nerazvrstane ceste, kakvo će vrijeme biti u narednom periodu te koliko će sredstava biti potrebno za ovu namjenu, ne možemo predvidjeti. U slučaju novih padalina koje su najavljene za petak i početak drugog tjedna, zatražit ćemo pomoć od Hrvatske vojske ili zamoliti gospodina Milana Bandića da nam posudi jednu frezu za snijeg – zaključuje načelnik Ranogajec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba